Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Visa tydligt att rasism inte accepteras inom vården”

Publicerad: 29 mars 2016, 05:00

Vi kräver ett yttrande om vilka åtgärder regeringen tänker ta för att säkerställa invandrargruppers trygghet i vården, skriver Svensk-Somaliska läkarföreningen.


Vårdyrken handlar till stor del om empati och förmågan att läsa av och förstå sig på människor. Saknar man denna egenskap så är man inte lämplig.

En av de absolut viktigaste principerna är rättvisa, det vill säga att var och en ska erhålla behandling efter medicinskt behov och oberoende av kön, ras, förmågor och funktion. Att se till att de etiska principerna följs är en gemensam angelägenhet för alla inblandade parter. Inom vården ska det, på alla nivåer, finnas en skyldighet att handla så att människors integritet inte kränks eller skadas på annat sätt. Individens värdighet ska skyddas.

Vi på Svensk-Somaliska läkarföreningen agerar starkt på den läkare som i Aftonbladet den 5 mars avslöjas ha uttryckt rasistiska uttalanden gentemot afro­svenskar, bland annat på hat­sajten Avpixlat. En läkare ska aldrig frångå principen om människors lika värde och aldrig utsätta en patient för diskriminerande behandling eller bemötande.

Detta kommer dock inte som en chock, då vi i Sverige senaste tiden märkt av hur rasismen blivit socialt accepterad.

Vi vill med detta ta ett klart avstånd från dessa uttalanden. För oss är det häpnadsväckande och avskyvärt att en läkare spyr ur sig liknande utsagor, sam­tidigt som denne står på sig och kallar det ett faktum. Som patient ska man kunna ha förtroende för sin läkare och inte kränkas för att man ­härstammar från en annan världsdel.

En läkare ska aldrig frångå principen om människors lika värde.

Vi ställer oss även skarpt kritiska till liknande uttalanden som har framkommit från annan vårdpersonal.

Vi har blivit kontaktade av många afrosvenskar med anledning av vissa rasistiska uttryck från vårdpersonal. De känner sig upprörda, chockerade och sam­tidigt svikna av vården och menar att de tappar förtroende för läkare. Det är svårt att föreställa sig att en överläkare som betros med en sådan tjänst kan fortsätta att arbeta inom svensk sjukvård efter dessa rasistiska uttalanden.

Svensk-Somaliska läkarföreningen, som består av hundratals läkare och läkarstuderande, vill uppmärksamma berörda myndigheter och organisationer såsom Socialstyrelsen, Ivo, Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet etcetera om att personer inom vården med rasistiska åsikter inte får undkomma en ordentlig repressalie, samt att det tillsätts en sanningskommission för att granska rasismen i vården.

Vi kräver ett yttrande om vilka åtgärder regeringen tänker ta för att säkerställa invandrargruppers trygghet i vården. Låt det bli känt att rasism inte accepteras inom vården!

AHMED DAUD ALI

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev