Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vissa verksamhetschefer beter sig som diktatorer

Publicerad: 21 oktober 2009, 05:20

Det räcker inte med att vara svensk för att vara en bra verksamhetschef, skriver Osama Al Rayyes.


Styrs Sverige av demokratiska människor? Jag tror att Sverige styrs av två sorters lagar - högre lagar som är demokratiska och som kommer från regeringen och lägre lagar som kommer från små diktatorer. Vi har små diktatorer både inom vården och i andra verksamheter.

Jag som läkare med utländsk bakgrund har upplevt den här situationen och betalade priset med min hälsa.

Enligt en dansk studie från 2007 låg läkarna i topp när 3 200 självmordsfall analyserades utifrån yrke. Antalet självmord var sex gånger fler bland läkare än bland arkitekter och ingenjörer. En 60 år gammal distriktsläkare tog sitt liv efter en konflikt på jobbet, enligt Dagens Medicin nr 17/09. En kvinnlig läkare gjorde samma sak. Det betyder att även svenska läkare upplever denna situation.

Jag har jobbat med och haft kontakt med flera verksamhetschefer på olika ställen som betett sig som små diktatorer. Sådana verksamhetschefer glömmer bort att de är anställda för att hjälpa vårdpersonal att träna upp sig på bästa sätt.

Alla vet att vi läkare jobbar hårt, har fullt ansvar för patienter, långa arbetstider, jourarbete, extremt stressad situation med mera. Många verksamhetschefer tycker inte att det räcker. Därför beter de sig som små diktatorer och utsätter läkare för en ännu mer stressad situation. De lyssnar inte på dem, tar inte hänsyn till deras hälsosociala problem, tvingar läkarna att arbeta på olämpliga sätt, tror inte på vad de säger och utnyttjar dem till sina jourer.

Vissa verksamhetschefer beter sig som att de själva äger kliniken. De kämpar inte för att deras läkare ska jobba på bättre sätt och för att läkarna ska vara glada och nöjda när de kommer till jobbet. De tror att när de trycker ner och stressar läkarna är de duktiga som administratörer. Sådana saker leder till att läkarna tappar lust, intresse och entusiasm för arbetet. Man känner sig helt handfallen. Tyvärr utsätts läkare med utländsk bakgrund mer än svenska läkare för den här dåliga situationen.

De flesta läkare med utländsk bakgrund kommer till Sverige i högre ålder. De har lång erfarenhet, men behärskar inte språket som dem som växt upp och läst medicin i Sverige. Därför bedöms de fel.

Det är ingen tvekan om att Sverige sparat mycket på dessa läkare. Tänk på hur mycket läkarutbildningen kostar från grunden fram till specialistkompetens.

Som jag nämnt ovan så har jag själv befunnit mig i denna situation. Jag var tvungen att arbeta i Danmark i sex månader. Där är situationen helt annorlunda. Jag vill inte berätta på vilket sätt - cheferna bör åka till Danmark för att själva upptäcka vad skillnaden är och lära sig av danskarna.

Om verksamhetscheferna inte vill anstränga sig och åka till Danmark, så kan de gå på administrationskurs för att lära sig hur man styr en verksamhet.

Administration är en konst och kräver att man har stil. Det räcker inte med att vara svensk för att vara verksamhetschef.

Jag vet att artiklar av denna typ inte hjälper och att de inte ändrar något men ändå känner jag att jag måste skriva om detta.

Osama Al Rayyes

Osama Al Rayyes
 är specialist i internmedicin och nefrologi i Skåne.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev