Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Ynkligt att inte hjälpa skadad få rätt diagnos

Publicerad: 2 April 2008, 04:47

Den svenska sjukvården klarar inte sitt åtagande när det gäller whiplash­skador, skriver Björn Hammarskjöld.


I dag har vi i Sverige ett antal magnetkameror, MRT. Det finns minst en magnetkamera i varje landsting. Vi har mer än 30 000 patienter med whiplashskador i Sverige. Inget landsting har, mig veterligt, som rutinmetod att kunna diagnosticera en whiplashskada med funktionell MRT (fMRT).

Dessa whiplashskadade patienter mår förskräckligt dåligt av att Försäkringskassan och försäkringsbolag vägrar att erkänna dessa skador på grund av att de skadade inte kan få en korrekt undersökning.

fMRT finns tillgängligt i många andra länder som Tyskland, Finland, Norge, Indien och till och med Thailand. Men inte i Sverige. Sverige, som enligt oss själva, har  Världens bästa sjukvård .

I Finland betalar både försäkringskassa och försäkringsbolag denna fMRT för de patienter som behöver det. Men här i Sverige måste den skadade själv betala undersökning utomlands för att den offentliga sjukvården inte klarar sitt åtagande.

Jag anser det vara ynkligt att ett land som enligt oss själva har  Världens bästa sjukvård  inte klarar en så relativt enkel komplettering av befintlig apparatur och kunskap. Och därmed skulle kunna hjälpa alla dessa whiplashskadade med en korrekt diagnos. Samt i förlängningen att våra neurokirurger kan hjälpa dessa ofta gravt skadade människor.

Björn Hammarskjöld

Björn Hammarskjöld
 är läkare i Mora och specialist i pediatrik.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev