Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

1 mg glöd och passion

Publicerad: 24 mars 2012, 07:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ibland vill man inte alls vara i den här världen. Nej, man vill fly någonstans. Kanske med hjälp av fantasin. Bort i en annan tid, in i en annan värld, till ett annat land. Långt från all stress, all nåbarhet med tretusensjuhundraåtta uppkopplingar för att uppleva äventyr, glöd och passion. Hrm, vart skulle vi då kunna ta vägen så här i vårens tid när allt det smutsgrå tränger sig på?

Vi ska vara på jobbet vid 7-8 i morgon, fullt av patienter har vi och här är goda råd exklusiva. Inte kan vi direkt åka någonstans med vår privata jet. Fast det kan vi, säger jag. På fantasins vingar! Applicera lurarna bara och om du är ensam hemma lyssnar du förstås lurfritt med ljudet högt ut i rummet när Sven Wollter tolkar ”Glöd” av den förnämlige ungerske författaren Sándor Márai på 6 st CD-skivor. Alldeles lagom för vår lilla flykt.

Wien och kejsardömet Österrike-Ungern – jakter, baler, slott och herresäten, betjänter, lakejer, ammor, små utmärkta jaktpaviljoner, stora skogar, gardesofficerare som knogar på i kejsarens oh, så strålande livgarde, hela Wien sprinklar över oss genom denna glödande roman.

Men Sándor Márai, kan det verkligen vara något? Och vem är det? Ungersk författare född i Österrike-Ungern år 1900, levde större delen av sitt liv utomlands och dog i San Diego, California 1989. Allt du behöver veta – och Szia på dig! Vilket står för hej på ungerska. Szia! Szia!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev