Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

ABF drar sig ur kampanj mot vacciner

Publicerad: 10 september 2013, 15:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sveriges barn har aldrig varit så väl vaccinerade som nu. Med vårt korta mannaminne är det få som kommer ihåg hur sjuk man kan bli av mässling eller polio. Nästan ingen känner familjer som fött missbildade barn efter den gravida moderns röda hund, och till och med kikhosta är något som dagens småbarnsfamiljer sällan har erfarenhet av.

Vi som jobbar med barnsjukvård var oroliga att Pandemrix-katastrofen skulle leda till att familjer började avstå från att ge BVC-vaccinen till de små, men så skedde ej. Ändå är jag orolig för att de högljudda vaccinmotståndarna med tiden kan få vind i seglen, just för att svenska föräldrar inte har erfarenhet av de sjukdomar vi nästan helt vaccinerat bort. (Det har knappt svenska läkare heller, därför är det risk att sällsynta patienter med mässling eller stelkramp inte får rätt diagnos från början.)

En snygg webbsida som sprider osanningar om vaccin är www.vaccin.me. Den drivs av bland andra Torbjörn Sassersson, tidigare UFO-entusiast och fjärrskådare, och Linda Karlström. Hon håller regelbundet föredrag om sin syn på riskerna med vaccin, men jag blev verkligt förvånad när jag fick veta att hennes stundade föreläsning i Västerås arrangerats av ABF i samarbete med Tandvårdsskadeförbundet. De som upplever sig sjuka av amalgam har ofta alternativmedicinska idéer i andra frågor, men Arbetarnas Bildningsförbund borde stå för folkupplysning och inte skrämselpropaganda och desinformation.

Så vitt jag har lyckats utröna är detta inget som diskuterats centralt i ABF; det verkar mer vara ett lokalt olycksfall i arbetet. Även om det i annonser i dagspressen stått att föreläsningen var ett "samarrangemang mellan Tandvårdsskadeförbundet och ABF", har ABF på hemsidan nu strukit evenemanget ur sin kalender. Gott så, nu slipper Rickard Sandler rotera i sin grav.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev