Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Absolut vårpippi på sjukhus!

Publicerad: 14 April 2010, 08:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Fågelsång inne i ett sjukhus – kan det verkligen gå för sig? Att det kan! Vi här på NU-biblioteket på Norra Älvsborgs Länssjukhus respektive Uddevalla sjukhus har skaffat hem ett exemplar till varje sjukhusbibliotek av det celebra verket ”Fågelsång : 150 svenska fåglar och deras läten”. Hela härligheten finns placerad på informationsdisken, så att man kan välja sig en fågel medan man väntar.

Sänker stressnivåerna, både hos låntagarna och även hos oss själva, har vi tyckt oss märka, men vi saknar förstås evidens på det.

Bara att välja fågelart, sätta fingret på ”Tryck och Lyssna”, så kvittrar lövsångaren, så
ho-håar den urstarka jägaren berguven rakt i ditt öra och tyst, var det där inte sidensvansen som försökte sig på en intensiv aria? Här har vi experten på störtdykning, skräntärnan, som tar sig ton, där siktar vi bofinken Knut och hör ni, nyss gol göken! Tack vare Bokförlaget Max Ström, 2009 ska kanske tilläggas.

Underbara fågelfoton och teckningar i färg och elementär presentation av varje fågel kompletterar de inspelade lätena. Det finns mycket att upptäcka i (fågel-) världen och vet du hur en gröngöling låter? Jo, den liksom kluckar in våren kly-kly-kly-kly-kly-kly i sin käckt röda keps. Den skygga ortolansparven sjunger sin ödsliga frågande strof: Varför är jag så ensam, så ensam, så ensam …? Svaret kan vara ökad användning av insektsgifter och förändringar i jordbruket, men också att i Sydeuropa hamnar den här mjälla pippin på bordet och då menar jag inte fågelbordet.

”Fågelsång : 150 svenska fåglar och deras läten” är ornitologisk hårdvaluta med texter av författaren och ornitologen Jan Pedersen och själva fågelsången är inspelad av Lars Svensson, en av Sveriges främsta ornitologer. Illustrationer av tecknaren Jony Eriksson samt Jari Peltomäki och Markus Varesvuo, två av våra främsta fågelfotografer i Skandinavien. Kronor 319 på bokus.com och samma summa på adlibris.com och det är verkligt prisvärt för dessa näst intill naturliga fågelupplevelser.

Kly-kly-kly-kly-kly-kly på Er!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev