Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Äktenskapet Medicin & Omvårdnad

Publicerad: 11 februari 2019, 07:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur öm och kärleksfull är relationen mellan Medicin kontra Omvårdnad? Går det att ta tempen? Osäkert, men så här kan scener ur ett äktenskap te sig från a medical librarian´s point of view:

Låt oss kika in i ett medicinskt bibliotek någonstans i Sverige där det inhandlas två evidensbaserade beslutsstöd för läkare, UpToDate och Clinical Key for Doctors. Köps något liknande för sjuksköterskor? Svar: Nej. Varför inte det? kan man fråga sig. Ibland måste man kanske höras för att få något. Kanske till och med skrika!

Vi skyndar iväg till ett helt annat medicinskt bibliotek någonstans i Sverige som har det. Det vill säga en evidensbaserad resurs för sjuksköterskor, till exempel Nursing Reference Center eller liknande. Är då allt frid och fröjd? Svar: Nej. Tro inte det.

Dilemmat blir följande för det medicinska biblioteket som skickar ett SOS Mayday! Mayday! till kollegor i branschen:

”Här i XXX har vi Nursing Reference Center Plus och den används väldigt lite. Vi har kontakt med regionens tre omvårdnadsutvecklare som är sjuksköterskor och arbetar 30 % kliniskt och resten med förbättringsarbeten för att se om vi kan få upp användningen av NRC Plus. Används den här typen av resurser hos er? Hur marknadsför ni den? Hur bemöter ni argumentet "vi har inte tid att använda något sådant här i vardagen"? Egentligen borde väl argumentet "vi har inte tid" lyftas till en högre nivå eftersom det är ett organisatoriskt problem. Är det något ni funderat på eller gjort? Till vem, vart eller hur gör man då?”

Så här kan relationerna inom sjukvården visa sig trots att det inte handlar om situationer med direkt patientarbete. Det finns många fler exempel som vid handledning under medicinska informationssökningar där skillnaderna är tydliga mellan läkare/läkarstudenter kontra sjuksköterskor/sjuksköterskestudenter. Ibland är det inte alls säkert att ens synen på vetenskap är densamma, men det vill vi väl att den ska vara, inte sant!

Ja, frågan blir hur få två parter från två olika kulturer, Medicin och Omvårdnad, att kommunicera bättre och hålla ihop relationen? Är ett förtroendefullt och än mer transparent äktenskap lösningen? Och hur når vi dit?

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev