Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Alsatian är bra för hälsan

Publicerad: 10 januari 2011, 11:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Kära läsare, en väldigt god fortsättning på det nya året!

Nu raskar vi oss med packningen av Litterär Akutväska som vi fick avbryta för den där julen som rullade in med ofattbar tomtekraft. Ni som inte varit med från början se gärna tidigare bloggar från 5 oktober 2010 och framåt. Det handlar alltså om 100 bra böcker att placera i en Litterär Akutväska för sjukvårdspersonal. Vad kan man i all hast erbjuda vårdpersonal att låna med sig hem efter jobbet eller kanske att ha som lektyr på jourrummet? Det är ju inte alla vårdinrättningar som har förmånen av att ha ett sjukhusbibliotek.

Någon vacker hundberättelse som ”Lassie på äventyr” eller definitivt något om människans bästa vän hunden annars är det ingen Litterär Akutväska, fnyser jag Rex, den hälsosamma hunden för allergiker. Ni som inte känner mig v g se en synnerligen intressant och viktig blogg från 19 augusti 2010 som heter ”Hälsosamma hundar för allergiker”. Där kan ni läsa om en bra och viktig hundras.

Själv har jag hela julen haft min nos i ”Hundessäer : sista skriket från vildmarken” av den utmärkt hundvänliga författaren och journalisten Emily von Sydow. Enormt viktig läsning som: Hur kunde en spanielvalp ha stoppat kriget i Irak? Varför är hundkaos bra för en prydlig familj? Hur hjälper hunden dig att hitta till dina djupaste insikter?

Spanielvalp, där har det nog blivit något missförstånd för schäfervalp ska det så klart heta.
Fast det är ett stort fel med bokens framsida också och det är att den inte pryds av en vacker ståtlig schäfer. Nej, det är något annat fyrbent med vit kropp, jättekorta larvben och alldeles för långa bruna öron. Sladdriga är de också och inte raka och fint upprättstående som hos en schäfer.

Ett annat viktigt verk som inte bör saknas i en Litterär Akutväska är ”Därför gör hunden så” av den mycket sympatiske författaren Anders Hallgren och de fina hundbilderna har Eivor Rasehorn tagit. Anders Hallgren är i mitt, Rex, tycke den allra bästa författaren som skriver viktiga böcker om oss hundar. ”Välja hund” av Gabriella Wejlid är också en ruskigt bra bok för där finns det en schäfer med fina upprättstående öron på framsidan.

Den verkliga pangboken sparar jag till sist och det är ”Schäfer” av Owe Buchmann och Mats Höglund. Ett alldeles nytt och enastående viktigt verk bara om oss schäfrar!

Kära läsare, man kan ha synnerligen olika meningar om vad en Litterär Akutväska bör innehålla. Synnerligen olika, vill jag understryka, men möjligen kan vi ha med den gamla tårdryparen ”Lassie på äventyr” av den brittisk-amerikanske författaren Eric Knight, men jag är ytterst tveksam. Så här tyckte Rex och det innan jag kunde stoppa honom.

Den enda hälsosamma hunden för allergiker i hela världen som bloggar – lägg till det på slutet, gläfser Rex glatt.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News