Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Alternativ medicinteknik – produkter som fixar det mesta

Publicerad: 4 december 2012, 17:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag förbluffas i stort sett dagligen av medicinska innovationer och framsteg. Tänkte i denna text lätt beröra det medicintekniska området.

Medicinsk teknik är i princip allt som inte är personal, kontorsmaterial och läkemedel. Ett antal stora medicintekniska uppfinningar är svenska - däribland pacemakern, njurdialys, ultraljudsdiagnostik, titanimplantat, mikrovågsbehandling och dosplaneringssystem.

Precis som det finns en marknad för alternativ medicin finns det också en marknad för "alternativ medicinteknik". I likhet med många alternativa metoder så proklamerar många alternativa produkter stormodigt sin omnipotens. Tänkte ge några exempel, utöver de redan nämnda, på medicintekniska innovationer och några "favoriter" från den alternativa sfären som utlovar bot mot det mesta. Alla nämnda (riktiga) medicintekniska uppfinningar är svenska.

- Strålkniven – för riktad strålbehandling i hjärnan, till exempel tumörer. Strålningen träffar tumörcellerna med hög koncentration och precision vilket gör att tumören dör utan att skada kringliggande frisk vävnad.

- Teledermatoskopi - Världens första hudcancer-applikation för digitala remisser. Patientens hudförändring fotograferas med mobilen och skickas via appen till expertgranskning. Svaret skickas sedan till distriktsläkarens mobiltelefon.

- Von Rosenskenan och ToeOFF® - två ortopedtekniska produkter. Den förstnämnda används vid medfödd höftledsluxation världen över. ToeOff är en rehabiliteringsortos för patienter med droppfot.

- Seldingertekniken - ledde till att angiografier kunde utföras med färre komplikationer genom att kombinera nål, ledare och kateter. Den lade också grunden till utvecklingen av interventionell radiologi.

- Strokefinder R10 - en röntgenapparat i hjälmformat som sänder mikrovågor genom hjärnan. Genom att koppla hjälmen och mikrovågssystemet till en dator underlättas diagnostiken avsevärt i fall med misstänkt stroke.

- Amegastaven - magisk pinne som ska cirklas (medsols) över problemområdet, sägs kunna bota det mesta.

"Amegas produkter är laddade med Zero Point Energy resonans, med den unika uppfinningen Amized Fusion Technology™ . Zero Point Energy härstammar från alltings början där det inte existerar någon konflikt, bara total harmoni. När resonansen kommer i kontakt med din kropp "påminns" dina celler om dess urspungskonstruktion (the original blueprint)."

"Amegastaven kan användas på människor och djur vid smärtor, skador, sjukdomar och olika obalanser. Den kan även användas för att återföra livskraften i mat och neutralisera toxiner mm. Du kan exempelvis ladda ett billigt vin så att det smakar godare eller få dina växter att växa sig större än grannens."(!!)

- Nano-patch - plåstret som bokstavligt talat lovar att bota alla dina hälsoproblem.

"Vi är stolta att presentera Nano plåstret som hjälper mot samtliga hälsoproblem!
Det är kliniskt bevisat att plåstren stimulerar akupunkturpunkterna, vilket förbättrar energiflödet i kroppen. Därför behövs varken läkemedel, stimulerande ämnen eller nålar.
Plåstren innehåller en patentsökt sammansättning av bl.a. aminosyror, vatten, stabiliserat syre och naturliga ekologiska ämnen. Ämnena i plåstren tas inte upp i kroppen.
När plåstret sätts på rätt punkt stimuleras akupunkturpunkten längs meridianerna och normaliseras."

- Bemer 3000 - Mirakelmadrass som påstås besitta förebyggande och läkande egenskaper.

"Baserat på många års arbete har BEMER-forskningen kommit fram till banbrytande kunskap beträffande biorytmiken hos mikrocirkulationens lokala och överordnade regleringsförlopp. Kärnan i BEMER-teknologin är en flerdimensionell signalstruktur som stimulerar den begränsade resp. störda mikrocirkulationen effektivt. Den stödjer därmed en av de viktigaste regleringsmekanismerna i människokroppen för att förebygga, för läknings-, tillfrisknande- och regenereringsprocesser."

Ja, tänk om man kunde bota all sjukdom, all plåga, all smärta med ett plåster, en madrass eller ett trollspö. Vad underbart det vore. Tyvärr är det med all säkerhet inte så. Vilket för övrigt får mig att undra huruvida sistnämnda produkter verkligen följer marknadsföringslagen gällande vilseledande påståenden.

Något som dock är fantastiskt på riktigt är den kunskap som finns idag kring sjukdom och människokroppen och de människor som fört oss hit och de som fortsätter föra oss framåt i jakten på att hjälpa människor. Och man behöver inte ens fantisera för att finna science-fiction-grejer och hisnande upptäckter, verkligheten är faktiskt riktigt supercool.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev