Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Alzheimer Disease som thriller

Publicerad: 15 mars 2013, 09:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


"När Konrad Lang kom tillbaka stod allt i lågor, förutom veden i öppna spisen."

Så rafflande börjar historien om Konrad, 65 år och lite glömsk. Bara små förargliga saker i början, men sedan går det raskt utför med minnet. Närminnet vill säga, medan barndomsminnena kommer tillbaka. Konrad bor på den grekiska ön Korfu där han ser efter en sommarvilla åt den schweiziska finansfamiljen Koch som han är nära lierad med. Thomas, sonen i familjen och Konrad, son till en tjänsteflicka, har växt upp tillsammans, gått i samma fina skolor och följts åt genom livet. Vänskapen har förstås varit på Thomas Kochs villkor.

Nu brinner sommarvillan ner och Konrads jobb går bokstavligen upp i rök. Den mäktiga familjen med grand old lady Elvira Senn  i spetsen styr med järnhand invirad i silke över Koch-koncernen och Koch-familjen. Konrad ska nu tas om hand på bästa sätt, det är Elviras order, men riktigt bra blir det inte. Han börjar minnas mer än vad som är riktigt hälsosamt för honom – sett ur familjen Kochs synpunkt ...

"Small World" heter den här sjukligt spännande thrillern av den schweiziske författaren Martin Suter. Den är första delen i en neurologisk triologi som alla behandlar olika typer av identitetskriser. "Small World" är Martin Suters debutroman och den har även filmats med Gérard Depardieu i huvudrollen.

Utsågs till bästa utländska roman i Frankrike 1998. Tyvärr kan jag inte se att några fler böcker är översatta till svenska, men på tyska och engelska finns Martin Suter förstås utgiven.

När läste du en schweizare sist? frågade jag min kollega. Hon mindes inte och inte jag heller. Nu frågar jag er, kära läsare: Minns ni när ni läste en schweizisk författare sist? Om det blir tystnad och liksom tomt i huvudet, så är det dags för "Small World". 

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev