Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Anden i glaset berättar om övergrepp

Publicerad: 28 juli 2014, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


(Detta är del 3 i en serie om FC, faciliterad kommunikation. Här finns del 1 och del 2.)

När föräldrar eller lärare upplever att de via faciliterad kommunikation plötsligt får en tidigare aldrig upplevd kontakt med ett funktionshindrat barn (eller vuxen) blir de förmodligen oerhört lyckliga. Inte nog med att barnet verkar förstå så mycket mer att diagnosen utvecklingsstörning börjar verka felaktig, utan barnet har till och med lärt sig läsa, skriva och stava helt på egen hand. Till en början är det nog inga otrevliga meningar som knackas fram på tangentbordet med elevens pekfinger stöttat och assisterat av en ”hjälpare”.

Tyvärr är det ett tydligt mönster, i land efter land som provat metoden FC, att det efter ett tag börjar komma betydligt mer otäcka meddelanden från en del av barnen, berättelser om olika övergrepp. För mig, och de flesta andra som läst på om FC, verkar det uppenbart varför dessa falska berättelser om övergrepp dyker upp. Källan till dessa anklagelser är hjälparens undermedvetna, inte barnet. Men hjälparen vet inte om det själv.

Barn med funktionshinder är säkerligen mer i riskzonen för att utsättas för verkliga övergrepp. De har ofta svårt att tolka andras avsikter, de har svårt att kommunicera, de uppfattas av verklighetens förövare som soft targets. Och både allmänheten och vi som jobbar med barn tänker mer på risken för övergrepp än man gjorde förr i världen. Så det är naturligt att denna tanke finns i bakhuvudet på FC-hjälparna.

Från Australien, där FC började, och från USA, finns i media flera tragiska berättelser om föräldrar som anklagats för övergrepp och där det enda polis och åklagare haft som bevis har varit vad barnets finger skrivit på tangentbordet, ett finger som omedvetet styrts av hjälparen. Ett sådant fall som fått mycket uppmärksamhet är fallet Wheaton i Maine 1992-1993 där hjälparen Janice Boynton själv var övertygad om att det som hon hjälpte flickan Betsy att skriva verkligen var Betsys egna ord.

Via FC kom anklagelser om sexuella övergrepp som riktades inte bara mot fadern, utan även mot modern, brodern och andra släktingar. "He f--ks me and and hhe f--ks me and he makes me hold his penissss. ... It looks like ... a ... a slimy and ... white. I'm afraid. I am afraid. My father and my moth ..." När dessa meddelanden kom till myndigheternas kännedom placerades barnen genast i forsterhem under den tid utredningen pågick.

Hjälparen (med FC-terminologi the facilitator) Janice skriver långt senare själv om detta i en modig och ärlig artikel med titeln Facilitated Communication—what harm it can do: Confessions of a former facilitator. ”Authorship of the messages were challenged through scientific testing. The results of the testing concluded beyond doubt that I, not the child, authored the messages. Despite my reticence to give up my belief in FC, I could no longer ignore the scientific studies that replicated my own personal experiences with the purported technique.”

När Betsy och Janice fick se samma bild kunde Betsys hand med Janices hjälp ”skriva” på tangentbordet vad bilden visade. När de fick se olika bilder ”skrev” inte Betsy vad hon själv såg utan det som Janice såg. Denna typ av experiment har upprepats många gånger och visar utan tvivel att det är ”hjälparen” som omedvetet är den som för elevens pekfinger till tangenterna. När väl polis och åklagare gjort motsvarande tester läggs fallen i regel ned, det är sällan de går vidare till åtal.

Det verkar som om dessa falska anklagelser regelmässigt dyker upp hos en del av FC-skrivarna (eller snarare hos deras ”hjälpare”) när faciliterad kommunikation börjar användas i ett land. Faciliterad kommunikation blir fabricerad kommunikation. Detta finns rapporterat på betydligt närmare håll än USA, Australien, England eller Wales. Nästa bloggtext i ämnet ska handla om FC i Danmark.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev