Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Anders vill ha sex

Publicerad: 20 november 2014, 08:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Anders vill ha sex

Ja, det vill han och han är dement också och vistas på ett boende. Hur påverkas hans dementa grannar? Kan personalen handskas med ... ja, med vad??

Vi skryter ofta över att vi kan tala om allt i vårt öppna svenska samhälle. Fördomsfriast i världen, det är vi det, frispråkiga och moderna på alla sätt och vis.

Låt oss se då. Hur skulle vi hantera demenssjukas sexliv på boendet? Här väcks många känslor bara vid blotta tanken och att arbeta bland demenssjuka och verkligen konfronteras med att Anders vill ha sex. Mjaha, här blir det genast svårare.

Denna helt nya bok med lila-rosa pärmar och röda hjärtan vänder sig till alla som arbetar inom vården, men den passar också för anhöriga till dementa:

"Anders vill ha sex : om kärleksrelationer och sex inom demensvården" av sjuksköterskorna Ola Polmé och Marie Hultén.

Först reder författarna ut vad sexualitet är för att sedan gå in på sex vid demenssjukdom och hur vi ska arbeta professionellt. Litet samtal med anhöriga får vi ta del av och sedan kommer 13 st fallbeskrivningar med förslag till lösningar. Vad säger Socialstyrelsen? Sexhjälpmedel, Handledningsfrågor och Slutord och nu har vi raskat igenom hur boken är upplagd.

Sexualiteten kan blomma upp helt utan förvarning på våra vårdinrättningar. Hur ska vi göra för att inte stå handfallna? Vilka är det som har problem egentligen – personalen eller vårdtagarna? Den här boken gläntar litet på dörren till möjliga sätt att hantera situationerna.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev