Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Antroposofi förklarar Vidarklinikens märkliga råd

Publicerad: 27 juni 2011, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tillsammans med tidigare Waldorf-eleven Alicia Hamberg har jag författat denna replik till Vidarkliniken som publicerades på DN-debatt på nätet 21/6:

Barnpsykiater Jackie Swartz kommenterade på dn.se/debatt 10/6 den kritik som riktats mot Vidarklinikens råd om hur mässling behandlas, och råden skall nu revideras (annars hotar landstinget med indraget vårdavtal). Vidarklinikens företrädare har dock varit vaga i sin argumentation. I denna replik vill vi försöka förklara bakgrunden till de råd som för de flesta människor ter sig helt obegripliga.

Vidarkliniken är en antroposofisk klinik. Antroposofin är en esoterisk religionsbildning, som bland annat inbegriper en särskild läkekonst. Den baseras på de insikter Rudolf Steiner uppnådde genom klarseende i början av 1900-talet, då han trodde sig kunna skåda en högre andlig verklighet.

Antroposofin räknar utöver den fysiska verkligheten med en andlig dimension. Människan består inte endast av sin fysiska kropp och dess processer, utan även av flera översinnliga så kallade väsensled, vilka sägs kunna varseblivas av den som genomgår en esoterisk skolning.  Liknande gäller sjukdomsbegreppet, som förutom de yttre kroppsliga symtomen räknar med en andlig aspekt, som inte kan förstås med vanlig psykologi eller skolmedicinskt tänkande.

Enligt antroposofin är människans ande odödlig och genomgår upprepade jordeliv. Under de första sju levnadsåren måste det inkarnerande barnet bearbeta – individualisera – den från föräldrarna ärvda fysiska kroppen och göra den till sin egen. Barnsjukdomar och feber är naturliga i denna kamp. I mässlingsjukdomen sker ett slags upplösning av barnets kroppsliga struktur. När barnet tvingas övervinna upplösningen, arbetar det in sin andliga individualitet i kroppen. I febern övervinner barnet inte bara viruset, utan febern medverkar till omgestaltning av organismen.

Antroposofiska behandlingsmetoder syftar till understödjande av självläkningsprocesser. Eftersom sjukdomarna är symptom på obalans på andliga områden, har interventionerna som mål att återställa jämvikten på det översinnliga planet. Feber är en värmeprocess (luciferisk) och motverkar därför sådana processer (ahrimanska) som leder till ”förhårdnande”. Barnsjukdomar inträffar då de utvecklingsmässigt behövs.

Vad gäller mässlingsutslag ser antroposofiska läkare dem som viktiga och menar att om sjukdomen inte får sitt yttre uttryck, vänds den inåt. Att borsta huden för att sprida utslaget och att ge lavemang ses som olika sätt att hjälpa organismen att utsöndra det kroppen behöver göra sig kvitt.

Sett ur detta teologiska perspektiv blir Vidarklinikens råd mer begripliga. Man kan förstå varför de vill att barnen får mässling medan de är små, och varför de gärna tycker sig se att sjukdomen leder till positiv utveckling. Vi ser att deras återhållsamhet med febernedsättande läkemedel faktiskt hänger samman med råden att motverka förstoppning och borstning av huden för att få utslagen att blomma. Och man förstår att de antroposofiska läkemedlen har en andlig betydelse, där den nästan oändliga utspädningen av de homeopatiska medlen inte minskar deras verkan på ett översinnligt plan.

Hur långt den offentliga vården skall finansiera en andligt baserad läkekonst är i grunden en politisk fråga. Men om skattepengar skall gå till Vidarkliniken får det vara ett minimikrav att de lämnar samma rekommendationer vad gäller vaccinationer som övriga vårdgivare.

Alla barn bör vaccineras mot mässling både för sin egen skull och för alla andras. Små barn som skall på utlandsresa i sommar bör tidigarelägga vaccinationen så att den ges redan från 9 månaders ålder. I Frankrike har under årets första halvår runt 10 000 personer insjuknat i mässling, 12 har fått allvarliga neurologiska följdsjukdomar (encefalit/myelit) och 6 har avlidit i denna sjukdom som lätt förebyggs av två doser vaccin.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News