Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Antroposofisk färg-ljus-terapi mot cancer och ADHD

Publicerad: 21 juni 2010, 06:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Läkarföreningen för antroposofiskt orienterad medicin hade i höstas ett seminarium med titeln Ljus genom färgat glas som terapi. Marianne Altmaier från Tyskland har efter år av forskning utvecklat en ny terapi där solljus filtrerat genom vackra fönsterrutor av färgat och slipat glas påstås ha läkande effekt på olika sjukdomar.

En dag för mer än 20 år sedan skulle hon behandla en 5-årig pojke som var orolig. Hon skulle använda rött och blått ljus. Det blev elektriskt ljus med olikfärgade folier framför ljuskällan. När pojken satt i blått ljus, tog han sina gosedjur och lade under mattan. ”De ska sova nu” sa han. Sedan byttes färgen mot röd. ”Nu ska de leka” ropade han och tog upp dem. Färgen påverkade hans sinnesstämning och välbefinnande. ”

Nu är det inte bara sinnesstämningar som är känsliga för det färgade ljuset. Man anser sig också ha fått bra resultat på bland annat bröstcancer, reumatoid artrit och smärtsamma förvärkar under graviditet. Vad jag vet är detta en antroposofisk nymodighet och inte något Rudolf Steiner föreläst om. Däremot finns Steiners idéer om olika metallers verkan med när franske Lucien Turci tillverkar glasen.

Färgar man glaset blått med kopparoxid kommer det att påverka patientens andning genom att vidga och lätta upp, medan blått glas tillverkat med järnoxid ger mer stöd och struktur. Ljus som faller in genom rött glas tillverkat med guldklorid verkar stärkande, harmoniserande och ger värme till andning och cirkulation.

På seminariet var det inte bara de utländska gästerna som föreläste, även svenska läkare var med på ett hörn. Barnpsykiater Anita Jülke Drufhagel talade under rubriken Koppar, Järn och Guld - en terapeutisk triangel, och läkaren Beatrice Hallqvist om Metall, Ljus, Färg - ett samspel med terapeutiska möjligheter.

(Jag tror citaten nedan kommer från Beatrice Hallqvists föredrag, men det skulle kunna vara någon av de andra föreläsarnas text.)

”Det är alltså inte enskilda färgen som styr ljusets effekt på människan utan metallen som skapar den färgen.” ” Substanser ur jorden ... Kvarts har en relation till människans hud och sinnesorgan. Kalk till ben, metaller till de inre organen av människan.”

Vilka patienter skulle kunna få denna terapi? Rent praktiskt är det ju en terapi som kan tas emot av patienter utan att de måste veta och kunna så mycket om glas eller om färger. Det verkar direkt via sinnena. Det kan till exempel tänkas för patienter, som behöver korta behandlingsenheter… människor som har nedsatta livskrafter så som vid cancer och reumatism å ena sidan och läkepedagogiska barn (ADHD, epilepsi) å andra sidan.”

Huruvida sådan färg-ljus-terapi redan ges vid det antroposofiska HVB-hemmet Mikaelsgården, eller till cancerpatienter på Vidarkliniken är mig obekant.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News