Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Antroposofisk farmakologi handlar inte om molekyler

Publicerad: 21 juni 2016, 18:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vid halvårsskiftet löper dispensen för de antroposofiska oregistrerade läkemedlen ut. Om inte regeringen i elfte timmen ger ytterligare dispens (trots att EU menar att det inte går för sig) så blir dessa preparat olagliga att sälja i Sverige, med undantag för de få medel Weleda faktiskt har registrerat, som mistelpreparatet Iscador.

Man anar en viss desperation från Vidarklinikens sida, och i flera olika tidningar och debattsidor på nätet för läkaren Ursula Flatters och Vidarstiftelsens styrelseordförande Anders Kumlander fram olika argument till varför de borde få fortsätta använda antroposofiska medel. Å ena sidan försöker de distansera sig från klassisk homeopati, trots att majoriteten av preparaten från Wala och Weleda är extremt utspädda, å andra sidan hävdas att antroposofiska medel verkar på annat sätt än genom de molekyler som preparaten trots utspädningen ändå innehåller.

För Länstidningen Södertälje förklarar Ursula Flatters att ”Erfarenhetsmässigt vet vi att [de homeopatisk utspädda preparaten] fungerar. Vi har stor klinisk erfarenhet. Man är lite gammaldags om man tror att allt måste bero på molekyler. Vi ser fenomenen även om förklaringsmodellerna saknas. … Vi lurar ingen. Patienterna kommer till oss och vill ha våra läkemedel och vi förklarar hur de fungerar.”

I Dala-Demokraten skriver Flatters och Kumlander att ”I oändlighet upprepas argumenten från skeptikerrörelsen om homeopatiskt beredda läkemedels brist på aktiva molekyler. Det duger inte – många icke molekylära effekter är visade för längesen för den som vill sätta sig in i den forskning som pågår runt om i världen”.

Det finns förstås en slags ”icke molekylär effekt” av alla läkemedel. Vi brukar kalla det för placeboeffekt, beroende på patienters förväntan, på allmän omvårdnad och spontanläkning. Men förmodligen menar Flatters något annat, något som har med de antroposofiska medlens andliga dimension att göra. Om skolmedicinens tro på Daltons, Berzelius och Avogadros molekyler är gammaldags, vad är det för modern icke-kemisk magi som antroposoferna lutar sig mot?

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News