Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Antroposofisk medicin splittrar Vänsterpartiet

Publicerad: 31 mars 2017, 06:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vid den demonstration som nyligen genomfördes till stöd för fortsatt skattebetald vård vid Vidarkliniken var en av talarna vänsterns oppositionslandstingsråd Håkan Jörnehed. Vad man kan förstå är det flera inom Vänsterpartiet i Stockholm som stödjer den antroposofiska medicinen. Anna Sehlin och Isabell Flygare, båda ledamöter i landstingsfullmäktige, skrev för några månader sedan en debattartikel i Länstidningen Södertälje till stöd för Vidarkliniken:

Vänsterpartiet menar att riktig valfrihet är att kunna välja mellan olika typer av vårdformer. Vidarkliniken utgör en unik möjlighet att få en vård som inte finns någon annanstans i Sverige. Detta i en vårdform som värnas om av WHO och är under utveckling i många delar av Europa som en del av den moderna sjukvården.”

(Den WHO-rapport som sannolikt avses är författad av bland annat docent Torkel Falkenberg som jobbar både på KI och Vidarinstitutet.)

Vänsterpartiet är därmed splittrat i frågan om hur mycket vetenskapligt underlag man skall kräva av den gemensamt finansierade vården. I det hälso- och sjukvårdspolitiska program som antagits av partistyrelsen slås fast att ”alla behandlingsmetoder och läkemedel som används inom den offentligt finansierade vården ska möta högt ställda kvalitetskrav och baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Med utgångspunkt från denna formulering har Vänsterpartiet i Sörmland tidigare arbetat för att deras landsting skulle avsluta sitt vårdavtal med Vidarkliniken. ”Att fortsätta hävda att landstinget skall ha ett samarbete med Vidarkliniken betyder att vi accepterar antroposofins läror. Att acceptera deras läror betyder att vi erkänner antroposofin som en legitim gren av vetenskapen.”

Å andra sidan har vänstern i Skåne i praktiken agerat för fortsatt avtal med det antroposofiska sjukhuset. Och i kommentarer på Håkan Jörneheds facebook-sida rycker den tidigare partisekreteraren Pernilla Zethraeus ut till försvar för de antroposofiska medicinerna: ”Dessutom är effekten av Vidarklinikens cancermedicin mistelpreparatet Iscador vetenskapligt belagt. Preparatet är godkänt, registrerat som läkemedel, receptbelagt och finns på vanliga apotek.” Det argumentet är dock en sanning med modifikation.

Många vittnar om Vidarklinikens goda omvårdnad. Men det finns en mörkare sida. I en av klinikens egna vetenskapliga arbeten beskrivs hur en psykiatriskt sjuk ung kvinna behandlades med en mängd olika homeopatiska preparat, eurytmi och ”rytmisk insmörjning av njurarna” under diagnoser som ”störning i det juvenila rytmiska systemet” och ”inandning-uppåtsyndrom”.

Artisten Marie Fredriksson skriver i sin självbiografi Kärleken till livet  hur hon efter att ha drabbats av hjärntumör sökte även alternativ behandling. På Vidarkliniken fick hon möta en läkare som liksom Rudolf Steiner verkade anse att sjukdom har en djupare mening eller budskap. ”Han började med att läxa upp mig. Ungefär som att jag fick skylla mig själv för att jag hade cancer. Att eftersom det var i min kropp som tumören växte hade jag ansvar för att den fanns där. Jag hade själv orsakat den. … Han påstod att jag skadat mitt immunförsvar, bland annat genom att dricka alkohol.”

Antroposofisk medicin är inte bara intressanta pastellfärgade byggnader i vackra omgivningar, biodynamisk mat och konstterapi. Den är också ovetenskaplig, dogmatisk och med all sannolikhet verkningslös förutom genom placeboeffekt och allmän omvårdnad. Att en del företrädare för Vänsterpartiet vill låta skattemedel betala för sådan vård är beklämmande.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News