Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Är det litet pinigt att vara ensam?

Publicerad: 7 mars 2014, 13:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur hanterar man ensamhet? Drömfråga för sjukhusbibliotekarier som ibland jobbar kvällar på stadsbibliotek. Som bibliotekarie behöver man ibland vistas i D-sfären som betyder avdelning Psykologi på bibliotekariespråk.

Ursäkta, får jag fråga en sak? ekar det plötsligt ute i D-rymden denna ljusa vårvinterafton.

Javisst, svarar Sjukhusbibliotekarien och rätar på ryggen sedan hon pressat in ett litet exemplar av ”Det erotiska kroppsspråket” ordentligt på plats längst ner i hyllan.

Jo, jag letar böcker om ensamhet. Var kan jag hitta dem? fortsätter den unge mannen som påminner om en amerikansk collegestudent med trevligt-välstädat-presentabelt intryck.

Bra böcker om ensamhet är inte så lätta att spåra upp i en hast, tänker Sjukhusbibliotekarien febrilt. Definitivt läge med en referensintervju för här behöver vi få veta vems ensamhet det gäller. Är det faster Irma, 77 år, vi menar, medelålders änklingen Bo-Eskil som förlorat sin fru i cancer, tonåringens ensamhet, Camilla, nyskild 39-åring, eller är det kanske ensamhet i tvåsamheten? Kanhända den ensamhet som uppstår när alla dött och man själv har hängt med ända sedan sommaren 1917?

Vi språkar en stund och det framkommer att det är collegestudentens egen ensamhet. Jag tänker inte säga att det handlar om en kompis utan det handlar om mig, medger han aningen leende. Jäsiken så modigt, imponeras Sjukhusbibliotekarien i tysthet. Utlovar högt att allt ordnar sig till slut. Plötsligt händer det! Precis som i reklamen för Triss-lotter på TV. Den som har levat ett tag vet det medan den som är en färsking på livsbanan inte alltid tror på lyckligt slut. Sjukhusbibliotekarien har levat en stund och äger den facit som kommer med detta faktum. Det låter hon mannen som har livet framför sig få veta.

Det är allt litet pinigt att erkänna det, medger han. Är det verkligen litet pinigt att prata om ensamhet? Inte alls. Det är modigt, tycker Sjukhusbibliotekarien. Vi är alla ensamma. Ensamma utan kläder kommer vi hit och ensamma gör vi sorti insvepta i litet vitt tyg. Böckerna om ensamhet då? För det var ju det frågan ursprungligen gällde. Jovisst, vår collegestudent utrustas med en trave böcker att hämta idéer ur. Hur skulle en ordination mot ensamhet se ut? Sjukhusbibliotekarien ger några enkla, pragmatiska råd:

■ Sitt inte hemma i soffan. Där händer ingenting.
■ Rör på dig, ät bra, håll dig i form, vårda dig, så att du inte förfaller till en slabbjack!
■ Se dig om på arbetsplatsen! Du kan hänga med på match, after work eller andra aktiviteter. Exponera dig för många olika möjligheter till kontakt. Ökar du dina kontaktytor får du nya bekanta varav några kan bli dina vänner.  Är du between jobs behöver du kanske anstränga dig mer, men det går! Anmäl dig till olika sorters kurser för där kan du hitta folk med samma intressen som du har. Hjälp någon! Det kan vara som flyktingguide, promenadsällskap åt medmänniska som inte kan gå ut själv, läxhjälp m m. På ställen som Hemmakväll, puben, Viktväktarna, caféet, tvättstugan, fotbollsplanen, Seven Eleven, kanotklubben, Friskis & Svettis, bowlinghallen, folkdanslaget etc kan man göra nya bekantskaper. Glöm inte landets alla bibliotek! Kyrkogården ska man heller inte underskatta. Bonden Benny och bibliotekarien Desirée i Katarina Mazettis roman ”Grabben i graven bredvid” träffas vid gravarna som de sköter om.

Det som verkligen är pinigt är att inte göra något åt sin ensamhet under den korta tiden på livets scen. Se filmerna ”Amelie från Montmartre” samt ”Italienska för nybörjare” för där löser det sig, anser en sjukhusbibliotekariekollega. Stockholms stadsbibliotek, viskar ett mycket initierat bibliotekarieproffs och jag vidarebefordrar hennes viskning u.p.a, utan personligt ansvar.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News