Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Är kinesiska medicinska dokument mer oärliga?

Publicerad: 18 april 2012, 18:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Min personliga erfarenhet av kinesisk sjukvård ligger 25 år tillbaka i tiden då jag besökte universitetssjukhuset i Dalian i norra Kina. Det intryck jag fick var att deras neonatalvård var uppdaterad vad gällde kunskaper men med bristande resurser. Jag fick se hemmabyggen till storkuvöser där flera ikteriska nyfödda kunde få ljusbehandlings samtidigt; lindade nyfödda med dropp via metallkanyler i skalpven, flerbruks droppslangar av tjockt gummi med gammaldags slangklämmor och själva droppflaskan hade flipplock så att man vid behov kunde hälla på mer droppvätska direkt i flaskan. Men detta var 1988, det ser säkert helt annorlunda och modernt ut nu.

Västlig och traditionell kinesisk medicin verkade existera sida vid sida, inte som någon integration. När jag under besöket själv drabbades av purulent otit fick jag snabbt en bra undersökning (med pannspegel och tratt, inget otoskop eller öronmikroskop) och föreslogs få intravenös antibiotika. Jag erbjöds akupunktur också, men inte av kineserna utan av ett gäng amerikaner på kurs i TCM. Antibiotikainjektioner avböjde jag vänligen, och tog hellre av mitt eget förråd av trimsulfa, men akupunktur provade jag. Det var avslappnande men hjälpte inte märkbart mot smärtan.

Det kommer hela tiden nya engelskspråkiga artiklar om traditionell kinesisk medicin, och jag har lagt en fast sökning på PubMed så att jag regelbundet får mail om nya RCT med akupunktur. Det är slående att i princip alla kinesiska studier visat att akupunktur hjälper, medan många studier från väst talar för att akupunktur bara har placeboeffekt. Kan man lita på kinesiska studier av kinesisk traditionell medicin?

Man kan i varje fall inte lita på kinesiska örtmedicinska preparat. Läkemedelsverket har nyligen skrivit om hur många av de förmenta örtmedicinerna i smyg tillförts riktiga mediciner utan att det framgick av innehållsdeklarationen. Bantningspreparat innehöll efedrin, naturliga potensmedel innehöll sidenafil, örtsalvor innehöll stark kortison.

Nyligen har man i Australien med PCR och DNA-sekvensering undersökt kinesiska traditionella mediciner som fastnat i tullen för att se vilka växter och djur som egentligen ingick. Det visar sig att preparaten innehöll ingredienser från många arter som inte stod på innehållsdeklarationen. Man fann giftig Ephedra, utrotningshotad Saigaantilop och asiatisk kragbjörn. Farligast för patienten var nog pipranka vars giftiga aristolochinsyra kan skada lever och njure och intag av mediciner med pipranka är troligen orsaken till att urotelial cancer i övre urinvägarna är vanligare på Taiwan än på andra ställen.

I min nuvarande medicinska vardag är det dock kinesiska vaccinationsdokument som är de förfalskningar som jag regelbundet träffar på. Det kommer en hel del adoptivbarn från Kina, mest flickor, och barn med gomspalt. De har alltid med sig fina dokument med vaccinationsdata som ofta verkar fabricerad, skriven med samma penna med samma handstil. Vi brukar mäta tetanusantikroppar på barnen och finns inga sådana betraktar vi barnet som ovaccinerat och börjar om från början enligt svenskt program.

Just Kina verkar vara den stora syndaren i att producera fina dokument utan täckning. En studie från Holland 2001 visade att ungefär en tredjedel av adoptivbarnen från Kina inte hade det vaccinskydd som dokumenten påstod. "The vaccination certificates from China seemed unreliable, since many were written with the same pencil, given on the same date of consecutive months, or dated before the birth of the child".  En undersökning från Ohio publicerad 2009 fann samma sak; jämfört med adoptivbarn från Ryssland, som var den andra stora gruppen, var kinesiska barn oftare ovaccinerade trots dokument som intygade motsatsen.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev