Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Är nya mediciner farligare än gamla?

Publicerad: 25 April 2008, 13:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När man köper mediciner följer det numera med en bipacksedel som bland annat listar alla biverkningar läkemedlet kan ge. Det gäller att som doktor vara medveten om detta och förbereda patienten på att listan även innehåller mycket sällsynta biverkningar, och förklara att doktorn redan gjort en avvägning och bedömt att läkemedelsbehandlingen innebär en kalkylerad risk som är rimlig.

Med nyare läkemedel verkar biverkningslistan vara längre än för äldre, och som biverkningar listas i regel just de symtom som läkemedlet var avsett att minska. Förklaringen till detta lätt absurda tillstånd lär vara att förr så drog man ifrån de biverkningar som rapporterades i placebo-gruppen, men i dag så är reglerna att alla rapporterade biverkningar utan undantag skalistas i bipacksedeln. Så därför är inte huvudvärk med som biverkan av paracetamol, medan depressionstecken är angivna som biverkningar till nyare antidepressiva SSRI.

Och som om inte bipacksedelns varningar vore nog, så har Apoteket ibland lite väl nitiska medarbetare som utförligt informerar muntligt om möjliga biverkningar. Kunskap ger makt, men fakta utan sammanhang ger kanske mer vanmakt, och bidrar i varje fall inte till bättre compliance.

(Jag lät en kollega som sysslat mycket med läkemedelsfrågor kika på detta inlägg, och han tyckte att det väl var godtagbart, men innebar en ”journalistisk förenkling” av sakernas verkliga och betydligt mer komplicerade tillstånd. Jag blev lite osäker på om jag fick en komplimang eller om det journalisterna borde känna sig dissade.)

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev