Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Är unga vuxna med adhd inte välkomna i psykiatrin?

Publicerad: 2 mars 2017, 18:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När vår mottagnings patienter fyller 18 är det dags för oss att ta farväl och lämna över ansvaret till vuxenvården, och tidigare har vi inte haft några problem när vi remitterat över unga vuxna med adhd-behandling till vuxenpsykiatrin. Men när alla har för mycket att göra och medicinerna är dyra blir patienter budgetposter; då försöker vuxenpsyk hänvisa en del patienter (spela kortet med Svarte Petter) till vårdcentralen.

För tio år sedan föreslog Läkemedelsverket att de vanliga läkemedlen mot adhd, olika beredningar med metylfenidat, skulle bli möjliga att förskriva för alla läkare, inte bara barnpsykiatriker. Meningarna kring detta var minst sagt delade, och det slutade med att förskrivningsrätten utökades till att gälla enbart vuxen- och rättspsykiatriker. Allmänläkarna drog en suck av lättnad.

För några år sedan kom så ett adhd-preparat som inte var narkotikaklassat, och som kan förskrivas av alla läkare. I FASS-indikationen för Strattera står att ”behandling skall påbörjas av en läkare som är specialiserad på behandling av ADHD”. Därmed finns det inget som hindrar att en insatt behandling fortsätts på vårdcentralen.

Detta har nu Västra Götalands vuxenpsykiatri tagit fasta på och började nyss bolla tillbaka remisser med besked om att vi istället skall skicka unga vuxna med Stratterabehandling till vårdcentralen i fortsättningen. Beslutet är knappast förankrat hos allmänläkarna, som är luttrade av att olika sjukhusspecialister ensidigt bestämmer var gränsen till allmänmedicin går.

Allmänläkarna skulle säkert kunna ta bra hand om många patienter adhd-behandling, men läkemedel är bara en del av vården, och psykiatrisk samsjuklighet är rätt vanligt. Framför allt är det märkligt att vårdcentralerna förväntas ta över utan utbildning, handledning och finansiering. Denna outsourcing sker tyvärr inte av omsorg om patienterna utan av hänsyn till den egna budgeten.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News