Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Är vårdpersonalen IT-mogna?

Publicerad: 10 februari 2013, 14:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur är IT-mognaden bland vårdens folk? Den kan variera alltifrån synnerligen brådmogen till fullmogen ner till hård grön kart erfar jag som sjukhusbibliotekarie på ett sjukhusbibliotek. Det finns trampminor i datorernas värld. Några smålätta exempel på minuslingar kan se ut så här och alla är de autentiska bekymmer hämtade direkt ur vårdverkligheten. Inte nödvändigtvis min kanske det är bäst att tillägga.

Log in och Enter

Skillnaden mellan en ruta där det står Log in eller om man väljer att trycka Enter på tangentbordet. Vad är skillnaden? Varför existerar två alternativ? Vem hittade på det från början? Varför inte bara ett enda alternativ? Vem har uppfunnit den här sortens konfunderande dumheter? När ska vad användas var? Måste man tänka trial and error? Går det så går det. Chansa på det ena och sedan på det andra.

Det här kan vara avgörande för om man ska lyckas komma in på en sida någonstans. Vi kan ta som exempel vårt elektroniska bibliotek – E-biblioteket och Extern åtkomst. Ibland sitter vårdpersonalen hemma eller någon annanstans utanför intranätet och försöker komma åt medicinska artiklar i fulltext. Javisst, fine! Men ibland trasslar det och själv lyckades jag trycka Enter och förlorades till något mystiskt 'gandalf´ som jag inte vet vad det är, men det låter som något ur en Tolkien- eller Harry Potter-värld. Vid tillfälle frågade jag en kollega som vet bättre. Då visade det sig att jag borde ha knappat på Log in-rutan och inte tryckt på Enter.

Hjälp = En riktig tidstjuv!

Hjälp-rutor är sällan till någon hjälp. Aldrig har jag haft hjälp av Hjälp. Däremot kan hela kvällen eller en halv söndag gå åt till att leta efter den hjälp som man trodde att man kunde få i Hjälp. HJÄLP så dumt!

Spara ner = Ett zatans uttryck!

Spara ner vart då? Ner på bottenvåningen, nerför källartrappan, ner i helvetet, ner i vad/vart?

Jag vet ett varmt litet ställe ...

Vilka slags hjärnor har de som konstruerar datasystem? Är deras hjärnor besläktade med människans hjärna eller hur är de egentligen beskaffade? Det skulle underlätta mycket om brukarna visste det! Och tvärtom förstås. Särskilt tvärtom!!! Ibland tänker jag på ett varmt litet ställe dit man skulle kunna förpassa sådana personer som har konstruerat sådant här #//¤*<>//'*><]/{}]€/):( :/:{~ ~ Där kunde de sällskapa med varandra.

En frälsarkrans för alla som något litet känner igen sig kan vara "IT för alla" av Eva Ansell som även åstadkommit fler utmärkta och välfungerande frälsarkransar.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News