Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Åren med besparingar och nedskärningar har redan startat

Publicerad: 27 September 2017, 08:51

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Säkert har många med mig reagerat över det ofta förekommande uttrycken: det går bra för Sverige och åren med besparingar i välfärden är över. Dessa meningar har upprepats av statsministern, finansministern och socialministern (alla med hemvist i Socialdemokraterna) likt morgonklockor som ringer reveljen.

Den som befinner sig i region- och kommunpolitik måste rimligen ta sig för pannan och och med en suck konstatera att ord kan stå långt från verkligheten. Åren med besparingar i välfärden är här nu och det finns egentligen inget som pekar i annan riktning. Välj valfri budget från någon av Sveriges regioner, landsting eller kommuner, så är kursen satt mot besparingar och nedskärningar. Detta sker trots att regeringen tillskjuter skattepengar utöver de redan inhämtade skatterna som regioner, landsting och kommuner tar ut av medborgarna. Vaga och lika suddiga utspel laddade med framtidsoptimism kommer inte lösa situationen med en eftersatt välfärd. Inte ens mantrat om utmaningar kan levererar nycklarna till lösningarna på problemen som växer sig allt större. Detta predikament kan ingen anständig politik finna sig vid.

Roten till resurssvaga regioner och kommuner finns bland annat i verksamheten och bör angripas där. Det som med nödvändighet måste ske är att beslutsfattare tar konsekvenserna av förd politik. De allstädes närvarande i region och kommunpolitiken har en dryg del av ansvaret för den nivåsänkning som skett. Klyftorna mellan människors villkor syns tydligt ett växande utanförskap som ingen vettig människa längre kan förneka. Skillnaderna i hur vård och omsorg når medborgarna i landet är påtaglig. Begrepp som jämlik vård betyder i praktiken olika beroende på vilket län en medborgare har sin hemvist.

En på sina håll svällande och lika ineffektiv och kostsam administration måste underkastas en tuff diet. Regeringen måste sluta upp med oskicket att gång efter annan utlova saker som regioner och kommuner inte har resurser att realisera. Den på sina håll maniska rädslan för den fria marknaden har orsakat hybris hos vissa kommuner och landsting, som startar egna bolag med skattebetalarna som borgenärer, samtidigt som de stänger dörren till fria företag.

Om inget görs kommer det inom bara några år krävas radikala ingrepp, som vi kanske inte ens kan eller äger mod att definiera för oss.

HENRIK JOHANSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev