Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Aspergers syndrom som deckare

Publicerad: 2 oktober 2013, 09:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Gillar du deckare? Vill du uppleva hur det är att ha Asperger? Uppskattar du både stillsam och våldsam humor? Då är Betraktaren något för dig! Spänning och roligheter med Aspergers syndrom – går det verkligen att hacka ihop detta till en deckare? Med Belinda Bauer och hennes fiktiva huvudperson Patrick Fort får vi erfara Asperger inifrån i Betraktaren. Vill du hänga med Belinda från början? Då läser du Mörk jord, Skuggsida och Ni älskar dem inte och obs! det är ingen serie utan helt fristående suveräna deckare som får dig klarvaken i höstmörkret!

Artonårige Patrick har Aspergers syndrom, hans mamma super och hans pappa är död. Ganska många negativa faktorer, eller hur? Patrick får hjälp att krångla sig in på studier via en handikappkvot, så att han kan läsa anatomi. Han bevistar samma anatomikurser som studentkamraterna som läser medicin. Patrick är besatt av döden ända sedan han som barn blev vittne till pappans död i en bilolycka. Nu har han liksom de andra studenterna tilldelats en kropp som han ska undersöka. Nr 19 kallas Patricks studieobjekt. Professor Madoc, en av lärarna, säger att de döda inte kan tala, men Nr 19 talar till Patrick allt eftersom anatomikursen framskrider.

En av Patricks lärare sitter på sitt tjänsterum och fipplar med Rubiks kub. Enkel match för sådana hjärnor som Patrick och vips, så är kuben i ordning! Jag kan visa Er om Ni vill, erbjuder sig Patrick vänligt. Nej tack, det behövs inte! svarar en av lärarna ilsket skummande som en överdosering Yes diskmedel. Patrick har extraordinära talanger, men har svårt att läsa av omgivningen. Vad ska Patrick göra när han märkligt nog hitttar en jordnöt i strupen på Nr 19 som har legat i koma och inte alls fått någon mat? När Patrick vill undersöka detta mysterium närmare stöter han på farliga hinder. Han vill rapportera till någon, men ja, nu får vi som läsare erfara hur svårt det kan vara att tolka omgivningen när man har Asperger.

Rikligt med detaljerade dissektionsinteriörer samt hur det är att arbeta och vara patient på neurologiska avdelningen i Cardiff får vi som läsare också uppleva i Belinda Bauers Betraktaren. Våldsamt fin komik här och där utan att deckarkänslan saboteras. En rysligt rolig och samtidigt iskallt spännande deckare som man har in vivid memory länge!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News