Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ät hälsosamt för under 10 kronor per dag!

Publicerad: 1 april 2019, 12:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Behöver god, hälsosam och klimatsmart vara dyr? NEJ, ryter Sjukhusbibliotekarien tillsammans med legitimerad dietist Hanna Olvenmark. Sistnämnda person går upp till bevis via sin blogg

https://undertian.com/

Men även genom den härligt inspirerande kokboken ”Portionen under tian” utgiven av Ordfront, 2018.

Hanna, som benämner sig själv ”hängiven snåljåp” har tröttnat på den trista myten ”all bra mat är dyr”. Det är vi flera som har gjort särskilt efter alla TV-program med grytor som sjuder från morgon till kväll. Bara en tidsfråga innan Aktuellt har ett fröknäcke på gräddning precis när de rapporterar om en hård Brexit eller Rapport slänger ihop en Jambalaya till Swedbanks affärer.

Sjukhusbibliotekariens speciella hatobjekt är recept av typen ”och så skär vi ner en kruka basilika”. Gott folk, den typen av recept är säkert smakliga, men aldrig prisvärda. Färsk basilika i nordiskt klimat?! TV-matlagningen är onödigt dyr och kruserlig – ja, det finns faktiskt ett ord som heter så och synonymer kan vara omständlig, vidlyftig eller invecklad. Skulle vi räkna hur många ingredienser som används i recepten … vill man bara ropa på Gud! Eller på högre lön. Festmatlagning för helger, inte ekonomisk var-dags-mat med tillvaratagande av rester, är ofta vad TV-kockar briljerar med. Inget fel alls för vi är många som tycker om att få inspiration, men veckan har faktiskt endast ett par helgdagar. Resten är idel vardag med jobb, resor, stress, barnskrik, tonårsrevolter, bonusbarn, semesterplanering, räkningar, träning, bilbesiktning, fritidsaktiviteter, skjutsande hit och dit.

Mat måste vi ha året om. Många människor tycker att det är trevligt, men framförallt ekonomiskt att planera för goda matlådor. Hur ska man tänka? Vad ska man handla? Hur ska man laga? Hur undviker man svinn? Hur ska man få ut mesta möjliga goda och hälsosamma för sina matpengar? Om man är vegetarian eller vegan?

Lugn i grytan bara, Hanna har råd, tips och förslag på allt. Särskilt värdefulla är de färdigskrivna inköpslistorna för de fyra årstiderna, 300-kronors veckor det vill säga middagar för fyra personer, en måltid per dag, vilka recept som passar för matlåda, men även förslag på matsäck för tjänsteresor samt hur man tar till vara rester på bästa sätt. Äta ute The Hanna Way kan vi också, men kanske inte precis såsom vi föreställer oss. Så mycket bättre, jublar Sjukhusbibliotekarien åt den legitimerade dietisten.

Ett litet aber dock, Hanna är bosatt i en svensk storstad, Göteborg, vilket ger allra bästa utbudet av livsmedel till bra priser. Kanske inte lika lätt i ett svenskt kvarters-ICA, Hemköp eller Konsum, men matkostnaderna blir ändå avsevärt lägre särskilt som Hanna byter ut kött mot baljväxter. Pengar över!

Kanske till att förverkliga drömmar som att kunna besöka Mount Everest Base Camp – vilket Hanna gjorde genom att förhålla sig till mat och hushållsekonomi på det sätt hon gör. Vi ses på toppen, kära läsare!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev