Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Att vaska fram guldkorn ur floden av artiklar

Publicerad: 18 April 2008, 07:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ibland kan jag avundas de lärde som verkade i en tid före boktryckarkonsten. De hade en chans att läsa alla vetenskapliga verk som någonsin blivit till handskrivna böcker på latin. Å andra sidan var väl i stort sätt det mesta som då skrevs om naturvetenskap fel, med matematiken som undantag.

I dag handlar det mer om att försöka vaska fram några guldkorn ur informationsfloden som hotar att dränka oss alla. Medscape, och deras nyhetsbrev, är det som hjälper mig att sålla, men det finns säkert andra webbplatser som är lika bra.

Läkartidningen och Acta Pædiatrica är de enda medicinska tidskrifter på papper som jag bläddrar i hemma, och i den sistnämndas aprilnummer hittade jag ett par guldkorn, samt en artikel som gav upphov till fler frågor än svar.

Vi tar guldkornen först. Feta barn och tonåringar har ofta ont i muskler och leder. De har oftast ont i rygg, knän, fötter och fotleder, men inte alls lika ofta ont i höfter. Bara några få av de allra tyngsta barnen hade höftsmärta. Och min reflektion på det blir att det finns alla skäl att fundera över epifyseolys i caput femoris om det kommer ett överviktigt barn i puberteten med höftsmärta. För de yngre med höftont är ju Perthes sjukdom den viktiga diff-diagnosen, men där är väl inte övervikt en riskfaktor. En tumregel barnreumatologen lärt mig är: sitter det bara i höften – tänk ortopedi! (och som alltid vid smärtor, ha i bakhuvudet den sällsynta maligniteten).

Nästa guldkorn tyckte jag var en artikel om hur spädbarn ökar i vikt första veckorna av livet. De som ammas går ned lite mer i vikt, än de som får flaska, och tar i snitt lite längre tid på sig för att återfå födelsevikten, men skillnaderna var små. Guldkornet var resonemanget om varför man inte bör väga friska nyfödda för ofta. Låt det gå minst 5 dagar mellan viktkontrollerna, annars kommer frågan om bebin kissat, bajsat eller ätit före eller efter vägning spela så stor roll att man inte kan lita på en mindre uppgång eller nedgång. Kurvan blir hackig om man mäter ofta, och som en kanske långsökt parallell är det totalt idiotiskt när ekonomi-journalisterna ska förklara för oss varför börsindex gått upp eller ned en viss dag. Om det fanns en person som begrep vad som får börskurser att röra sig åt ena eller andra hållet så jobbade han inte kvar som journalist med vanlig lön.

Det fanns säkert andra guldkorn, och de jag valde passar in med saker jag vetat, trott eller tänkt förut. Confirmation bias. Det är mycket svårare att ta till sig fakta som inte passar in med det man redan tror på. Och det har drabbat inte bara mig utan även de tyska författarna till en dålig artikel om kostens inverkan på tics vid Tourettes syndrom, se blogginlägget under detta..

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev