Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Backspegelns förbannelse

Publicerad: 2 Juni 2008, 13:56

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Alla beslut blir enklare sedda i backspegeln. Tittar man bakåt genom retrospektoskopet så verkar allt så självklart; man vet precis vad man skulle gjort, vad man skulle sagt, hur man borde handlat så att nuet skulle ha blivit annorlunda och bättre än det blev.

Men det är helt hopplöst att vända retrospektoskopet mot framtiden, då blir det alldeles suddigt och kristallkulan ter sig plötsligt matt och ogenomskinlig.

Börskommentatorerna excellerar i förklaringar om varför index gick upp eller ned den gångna dagen, samtidigt som de är oförmögna att ge en sannolik prognos för hur det kommer att gå imorgon. De är ekonomiska postmeterologer som (tror dom) kan förklara hur vädret blev som det blev, men om framtiden är de i regel vaga. Som den legendariske baseballcoachen Yogi Berra uttryckte det: "It’s tough to make predictions, especially about the future."

Jag tycker att HSAN ibland verkar fatta beslut där man av oss läkare begär denna förmåga till orimlig framsynthet. För det finns faktiskt en målkonflikt mellan utförlig dokumentation i journalen och utfört verkligt arbete, så man måste varje dag göra avvägningar mellan dessa.

Den andra gången jag blev anmäld till HSAN så hade vi på känn att det skulle nog skulle bli en anmälan från en anhörig som på grund ingripande från oss i vården blev av med sitt jobb som
hem(van)vårdare av en åldrig sjuk förälder. Eftersom jag hade dessa aningar så var jag minutiös i mina daganteckningar och vägde orden på guldvåg. Och då anmälningen kom så fick vi beröm av HSAN för vår exemplariska journalföring!

Tänk om man i förväg kunde veta vilka av alla beslut man fattar som kommer att bli ifrågasatta och mer noggrant synade i sömmarna. Då kunde man ju minska ned den defensiva journalföringen där allt skall negeras, bara för att vid behov kunna visa storebror att jag minsann frågade om det och det och det.

Framtiden är i stort och smått oförutsägbar, och jag har just börjat läsa en spännande bok på detta tema. The Black Swan, av Nassim Nicholas Taleb, fick sin titel av den oväntade upptäckten i Australien: där fann man svarta svanar. Trots att alla miljoner samstämmiga observationer européer tidigare gjort av uteslutande vita svanar så fick vi en överraskning. Alla svanar i världen var inte vita, och erfarenheter förbereder dig dåligt på det oväntade.

Men när väl det osannolika har hänt så efterkonstruerar vi ofta och i backspegeln kan ”experter” förklara det oundvikliga och logiska i det som tills alldeles nyss var helt oväntat: Sovjetunionens snabba sönderfall, internets explosiva utveckling, AIDS-epidemin som kom från ingenstans.

Det liknar vårt medvetna ”förnufts” efterkonstruktioner till varför vi gjort som vi gjorde, varför vi tycker som vi gör. I själva verket har snabba undermedvetna processer redan fattat ett beslut och medvetandets uppgift blir att rafsa ihop rationaliseringar som får det hela att hänga ihop. Vi har alla en släng av korsakoviskt konfabulerande i vardagen.

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev