Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Bajs är bra!

Publicerad: 11 september 2009, 10:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Bajskorv” eller ”Caca boudin” enligt det franska originalets titel, heter denna bilderbok för de riktigt små människorna som kan roas av vad titeln utlovar. Författaren Stephanie Blake börjar så där som alla sagor ska börja: ”Det var en gång en kanin som bara kunde säga en enda sak … bajskorv.”

Vi har väl alla varit småkaniner och vilket ord brukade du själv ta till?

Uppföljaren till ”Bajskorv” heter ”Hjälp en varg!” och den börjar förstås också som alla riktiga sagor med: ”Det var en gång en liten kanin som aldrig gjorde som han blev tillsagd. När hans mamma sa: ”Städa ditt rum, min lilla kanin”, ropade han: ”Hjälp, en varg!” (Även om det inte kom någon varg.) Och eftersom hans mamma var rädd för vargen … slapp den lilla kaninen att städa.”

Den lilla kaninen klarar sig ganska länge på att säga ”Bajskorv” när han inte vill göra som han blir tillsagd. Gasta ”Hjälp, en varg!” när när han inte vill sitta på pottan utan hellre uträtta sina saker i badkaret.

Till slut får vår lilla kanin äta upp sina egna ord eller snarare bli till tapas för ett något större djur. Det kommer verkligen en varg, men ingen tror förstås på den lilla kaninen. Han har fejkat alldeles för många gånger. En viss varg blir väldigt mätt, rentav stinn, börjar må illa och får ringa doktorn …

Stora tydliga illustrationer i klara färger, sparsamt med ord och en rolig story – både för små och stora. Helt enkelt ett konstverk i bilderboksform. Vem som helst kan njuta av en sådan här skapelse, där text och bild samspelar på ett mycket överraskande för att inte säga skitbra sätt.

Läs själva den rafflande fortsättningen, lämpligen ihop med damer och herrar som är högst 0-3 år gamla. Fler uppföljare på gång, nästa heter ”Löss!”

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev