Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Bara vård och ingen lunch på hela dagen

Publicerad: 15 februari 2013, 14:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jack Reacher är svaret när arbetsdagen i vården är slut. Kanske det inte blev någon lunch idag (heller) utan bara en swischkopp té med ostmacka p g a patienttrycket. Genom entréhallen med jackan på mot parkeringen stapplar du hem för att sova och vara tillbaka i morgonbitti kl 7. Här behövs något uppryckande! Kvällen kan inte bli sämre om du bjuder in Jack Reacher till din välförtjänta middag för att lätta på trycket.

Visst, det går en film just nu på biograferna med Tom Cruise i rollen som Jack Reacher, men här räknar vi med att du inte orkar ta dig till bion. En pocket i närmaste pressbyrå, bokhandel eller bibliotek och livet blir om inte lättare så mer enkelt.

Vi pratar om en fiktiv person nu, den amerikanske thrillerförfattaren Lee Child´s skapelse Jack Reacher, f d militärpolis, en vagabond girig på frihet, svår att styra, tvekar inte att ge sina överordnade en och annan käftsmäll. Som son till en marinkårssoldat har Reacher flyttat ofta. Hans dagis har varit världens militärbaser,

lekarna och slagsmålen med kompisarna på baserna hans skola och så några avslutande år på den välkända akademien West Point. Vår man behärskar alla dirty tricks och några fler. De sitter fast förankrade i ryggmärgen på detta nästan två meter långa hundrakilosknippe av instinktivt men kontrollerat våld. Tystlåten ensamvarg utan ID-handlingar, inget jobb, ingen känd adress, inget bagage, endast den ihopfällbara tandborsten och några dollar på fickan. Det är allt. Ibland ringer han förstås sin bank i Virginia för att fylla på kontot.

Här har vi en man som gör det enkelt för sig. Jack Reacher spenderar upp emot tiotusen dollar om året på kläder. Nej, inget modelejon-dandy-charmör bjäfs som ni kanske tror utan våran Jack äger bara den outfit han går och står i. Köper nytt när de behövs och slänger sedan de gamla paltorna i närmaste papperskorg. Ni hör att Jack inte har fattat retro-trenden utan han resonerar som så att det kostar att ha ett litet antal bra plagg som man förvarar i garderober och tvättar i tvättstugan. Dessa är omgivna av hus och hus kostar mycket mer än tiotusen dollar om året att köpa eller hyra och underhålla och reparera och försäkra. Kan vi säga emot honom, vi som har hus och vet vad det kostar! Jack Reacher, en man lika svag för kvinnor som för koffein, nej, svagare för här har vi att göra med en kaffemoster av stora dimensioner som never ever tackar nej till en kopp gott kaffe. Aldrig förlåta, aldrig glömma, aldrig be om ursäkt och förskräckande mycket ta lagen i egna händer tycks vara hans paroll. Bra att ha till vän, men som ovän kan vi endast föreställa oss fasorna dvs om vi hinner.

Ponera att man händelsevis är en modig kvinna som kämpar för rättvisa och siktar på att överleva för att kunna vittna i en viktig rättegång då är en vän som Reacher platina värd. Kvinnan som förresten är en gammal bibliotekarie (!) med gott om råg i ryggen sitter på en långfärdsbuss med tjugo andra vithåriga seniorer som överraskas av en kraftig snöstorm och bussen kanar av vägen i South Dakota. På väg - eller snarare i diket – mot rättegången med en mördare tätt efter sig är goda råd dyra.

Snöstorm och iskall spänning i thrillern "61 timmar" av Lee Child och ska den gamla bräckliga bibliotekarien make it through? Jack Reacher råkar finnas med längst bak i bussen ...

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News