Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Barnvaccin à la carte - ojämlik vård på BVC

Publicerad: 7 April 2015, 08:11

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Det är frivilligt att använda sig av barnavårdscentralerna, men svenska föräldrar går mangrant till BVC, fattig som rik. Det finns en kontinuerlig hälsopolitisk diskussion om vilken hälsovård som skall erbjudas alla, och vilken som skall riktas mot speciella riskgrupper. Å ena sidan bör den som har större sociomedicinska behov få mer, å andra sidan vill man inte stigmatisera. Alla familjer får råd om att inte röka och tänka på barnens tandhälsa, trots att vissa familjer behöver rådgivningen mer än andra.

En jämlik vård ger samma basutbud till alla, medan en rättvis vård ger mer till den som behöver. Vad gäller vaccinationer har min arbetsgivare, VGR, tyvärr valt att inte ge samma jämlika dyra vård till våra västgötska barn som de som föds i Stockholm erbjuds. Vill en familj i Västra Götaland att spädbarnet skall få skydd mot hepatit B så kostar det 540 kronor, såvida familjen inte har rötter i ett fattigt land och utpekas som riskgrupp.

I Stockholm ges detta utmärkta vaccin gratis till alla, precis som WHO rekommenderar. Norrbotten och Södermanland var i Sverige först att erbjuda detta, Västernorrland och Jönköping har följt efter medan andra landsting sitter på gärdesgården i väntan på att regeringen skall fatta beslut som att införa HBV-vaccin i det allmänna nationella vaccinationsprogrammet. Det är svårt att förstå varför det måste utredas mer, men nu är äntligen betänkandet S2013/46/FS om vaccination mot hepatit B ute på remissrunda.

Skulden för Västra Götalandsregionens ljumma, eller om man så vill dumsnåla, inställning till vaccin mot hepatit B faller dock inte på hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström. Som specialist i infektionssjukdomar har hon under många år förespråkat allmän vaccination mor hepatit B, och hon var expertgruppens ordförande när Socialstyrelsen inventerade kunskapsunderlaget 2008.

Stockholm och Jönköpings läns landsting erbjuder också alla småttingar gratis vaccin mot rotavirus. Även för rotavirus är det kunskap och plånbok som avgör om ett barn i Västsverige skall få samma skydd, men rotavaccinet ingår i varje fall i högkostnadsskyddet. Två doser Rotarix kostar 1200 kronor. Det gäller dock att bestämma sig fort eftersom vaccinet skall ges i två doser under första halvåret, därefter anses risken för den sällsynta biverkningen invagination öka.

Barnhälsovården i Västra Götaland anser uppenbarligen att dessa två tilläggsvacciner är bra, eftersom man erbjuder sig att administrera dem om en läkare ordinerar. Men det är snålt och ojämlikt att det hänger på föräldrarnas ekonomiska resurser, och bryter rimligen mot hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om en vård på lika villkor.

(En kortare version av denna text publicerades 7/4 på Göteborgs-Postens debattsida.)

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev