Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Bäst före-datum på en undersköterska?

Publicerad: 22 augusti 2014, 11:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur lång hållbarhet har en undersköterska? Orkar hon till 65 år? För det är ju ofta en hon.

Vad är bättre än att fråga dem! Ja, undersköterskorna själva alltså, och det har Hélène Sandmark gjort. Gått ut och intervjuat undersköterskor i äldreomsorgen. Intervjuerna har blivit till en bok som ni nu kan läsa. Särskilt om ni är undersköterskor, chefer över undersköterskor i äldreomsorgen eller personaladministratörer, politiker eller fackligt aktiva. Boken heter Orka jobba till 65: 41 råd till undersköterskor och deras chefer om vägen till ett bra arbetsliv.

Hélène Sandmark är medicine doktor i yrkesmedicin och docent i folkhälsovetenskap. Hon leder även ett forskningsprogram om kvinnors hälsa i arbetslivet. Forskningen innefattar hälsofrämjande forskning och riskfaktorforskning med inriktning på sjukskrivning och arbetsförmåga.

De 41 råden – som faktiskt inte bara behöver gälla undersköterskor – är väl värda att begrunda.

Lära sig navigera på enkönade arbetsplatser kan vi behöva kunna litet till kvinns, naturligtvis även litet till mans! Likaså att fundera över det här med kompetens och erfarenhet. Ibland tänka annan bransch eller annat snarlikt yrke. Undersköterskeutbildning liksom andra vårdutbildningar kan vara mums-mums i många sammanhang. Lyft på rumpan, flickor och pojkar, och se er om! Bättre än att gå och grina och vina och gnälla i åratal och helt plötsligt en dag är det dags för pensionstårtan.

Annika, 56 år, Birgitta, 60 år, Catrin 59 år, Doris, 55 år, Elisabeth, 61 år, Frida, 58 år, Gunilla, 59 år, Helena, 51 år och Inga, 59 år – hur länge kan de palla i sitt tuffa jobb? Om de kandiderade till presidentämbetet eller till en vanlig ordinär vd-post vore de rena småtjejerna åldersmässigt ...

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev