Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Behandla orsaken, inte symtomen, ett påstående med biverkningar

Publicerad: 7 februari 2011, 08:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


"Behandla orsaken, inte symtomen", ett påstående med biverkningar

Ni har säkert stött på följande eller liknande påstående ”I stället för att behandla symtomen, behandla grundorsaken”. Ofta hänvisas det till diverse läkemedel för att illustrera (onödig) symtombehandling. Vanligtvis är avsändaren alternativmedicinare, men inte alltid.

Har funderat en del kring detta utopiska påstående och hur det kan uppfattas, har nämligen själv uttryckt mig på liknande sätt. I mitt fall var avsikten att påvisa den kliniska diagnostikens avgörande roll.

Dock insåg jag snart faran med fel- och övertolkningar. Framför allt då patienterna desperat söker enkla svar, enkla lösningar. Enkla svar och enkla lösningar som i majoriteten av fallen med smärta och värk inte finns. (Hybris och pseudovetenskap åsidosatt). Att uttrycka sig på detta sätt ger helt enkelt falska förespeglingar som i det långa loppet kan vara rent negativt för patientens förståelse och insikt kring sina besvär.

Jag vill också hävda att påståendet rent generellt spär på redan etablerade missuppfattningar och konspirationsteorier kring skolmedicinen då frasen allt som oftast ställs i kontrast till vårdcentral/distriktsläkare, direkt eller indirekt. De upplevda motpolerna kan bland annat konkludera att evidensbaserad medicin är oförmögen att söka genes, särskilt då många ser vårdcentralen som patognomont med hela skolmedicinen.

Tyvärr verkar det som att man ibland till och med likställer ett dåligt bemötande och/eller ett pressat tidsschema med att hela skolmedicinen är värdelös. Tar jag mig tid och är trevlig blir jag belönad med etiketten ”alternativmedicinare”. "Vänlig" och "noggrann undersökning" är helt enkelt kidnappat.
Förutom felaktiga/förenklade slutsatser så kan patienten fastna i en ond cirkel av terapeutberoende.
Ett terapeutberoende kan uppstå av många orsaker. Patienten tycker du är vänlig och inlyssnande. Patienten upplever goda resultat efter besöket och tycker sig inte ha fått hjälp någon annanstans. Patienten litar på dig, etc. Flera av dessa företeelser är positiva och önskvärda men kan också utgöra ett problem om man inte är uppmärksam.

För charlataner är troligen dessa bieffekter önskvärda och en essentiell del av verksamheten. Jag tror heller inte seriösa alternativmedicinare alltid klargör för sina kunder att det finns en stor chans att eventuella positiva resultat är terapeutbundna och placebo.

Sanningen är just att vi oftast inte kan veta exakt vad som hjälpt våra smärtpatienter och det är en snårskog att uttrycka sig enkelt och dessutom få god compliance. Missförstånd uppstår hur man än gör ibland. Men legitimerad vårdpersonal bör till skillnad från kvacksalvare försöka minimera dessa biverkningar i den mån det är möjligt.

Att inte lova för mycket och klargöra att de enkla svaren inte existerar torde vara en god början.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev