Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Behandling av ”kronisk borrelia” tas upp i norsk domstol

Publicerad: 16 Augusti 2015, 14:52

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


En läkare stämmer norska staten för att få tillbaka sin legitimation. För två år sedan fick Norsk Borreliose Senter stänga efter att ägaren förlorat sin legitimation. Helsetilsynet ”avskyltade” läkaren när denne inte rättat sig efter en varning han fick då han dels ställt lättvindiga borreliadiagnoser, dels felbehandlat med farligt långa antibiotikakurer. Borrelialäkaren påstår själv att han behandlat över 2000 patienter för vad han bedömt som borrelia, och andra infektioner överförda via fästingbett.

Han skrev till dåvarande helseministern Jonas Gahr Støre (numera oppositionsledare för Arbeiderpartiet), och därefter till den nya borgerliga regeringen. Statsminister Erna Solberg gav först signaler som borrelialäkaren tolkade positivt, men därefter har han blivit besviken på Solberg och hennes helseminister Bent Høie som vägrat träffa läkaren och inte velat påverka sakens handläggning. (Ministerstyre är annars inte ovanligt i Norge där mediadrev då och då får ministrar att lägga sig i enskilda myndighetsbeslut.)

Borrelialäkaren beklagar att patienter i Norge inte längre kan få långtidsantibiotika mot det han menar är svårbehandlad borrelia. ”Staten har altså forårsaket er betydelig strøm av HELSEFLYKTNINGER ut av Norge. Og det skjer under en blåblå regjering som har latt seg presse av sterke aktører i fagmiljøene til taushet og passivitet.

Läkaren överklagade Helsetilsynets beslut, men förgäves. Utan legitimation började han (med stöd i den liberala lagen om alternativmedicinsk behandling) i stället med hälsorådgivning för 1500 kronor per timme. Inriktningen var inte längre borrelia utan ”forskjellige helseplager som kroniske mage- og tarmplager, allergier, utmattelse/ME, matoverfølsomhet og matintoleranser, tilbakevendende soppinfeksjoner og systemisk candidainfeksjon, betennelser og smerter i ledd og muskulatur, hudplager og eksemer, tilstander som berører søvnforstyrrelser, hormonelle forstyrrelser og andre kroniske tilstander”.

I år har borrelialäkaren stämt Statens Helsepersonellnemnd för att få tillbaka sin legitimation, och han har engagerat den kände advokaten Geir Lippestad (som var terroristen Anders Behring Breiviks försvarare). Rättegången börjar om ett par veckor. En stödförening driver crowdfunding till advokaträkningen men det är långt kvar till målet på en och en halv miljon. I skrivande stund har 480 personer skänkt drygt 280 000 kronor.

Sannolikheten för att borrelialäkaren skall vinna mot staten verkar liten. Helstilsynet har fortsatt att markera mot de läkare som går emot riktlinjerna och behandlar påstådd borreliainfektion med långa antibiotikakurer. En annan läkare som arbetat deltid på Norsk Borreliose Senter har fått en varning efter att ha behandlat en borreliapatient med flera olika antibiotika, inklusive tuberkulosmedel. Trots att behandlingen inte verkade hjälpa fortgick den i 10 månader och kostade patienten 50 000 norska kronor.

Ytterligare en läkare, som inte varit kopplad till Norsk Borreliose Senter, har fått en mildare erinran för att ha behandlat två tonåringar med orimligt långa kurer. 16-åringen fick fyra månader med antibiotika på misstanke om borrelia och en 14-åring som redan fått en kur mot mykoplasma gavs ytterligare nio veckor med antibiotika. Att denna läkare slapp undan utan varning beror nog på att vederbörande, till skillnad från borrelialäkaren, valt att ändra sin praxis. Till NRK säger en ångerfull läkare att ”Jeg er ikke tilhenger av langvarig og unødvendig antibiotika og støtter myndighetenes innsats på dette området”.

I Sverige anses en läkare i Örebro sysslat med motsvarande extrema antibiotikabehandlingar efter tveksamma borreliadiagnoser. Handläggningen hos Ivo har dragit ut på tiden och efter över ett år är den utredningen fortfarande inte klar.

(Om terminiologin: med ”kronisk borrelia” inom citationstecken avses pseudoborrelios, en felaktig diagnos där patienten inte alls har någon aktiv pågående borreliainfektion. En riktig borreliainfektion kan förstås om den inte behandlas ibland gå vidare till en långdragen infektion i hud, led eller någon gång nervsystemet. Sådan äkta kronisk borreliainfektion är sällsynt eftersom borrelia ofta självläker och annars lätt behandlas med ett lämpligt antibiotikum i några veckor.)

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev