Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Bildningsakuten

Publicerad: 27 augusti 2009, 11:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad ska man ha för slags läsning i ett väntrum? Tidningar och tidskrifter förstås. Ska man överhuvudtaget placera böcker i ett väntrum bör det helst vara verk med mycket bilder och litet läsning. Sagoböcker för barnen förstås. Roliga historier kan fungera liksom dikter och fackböcker av olika slag. Man ska bli litet lugnad och inympas gott mod där man sitter och väntar på sin tur att få komma in. Kunna läsa korta snuttar om allt möjligt, men det får inte vara alltför oroande eller hemskt. Inte heller får boken vara för tung – bokstavligt talat.

En mer än liten och nätt väntrumsbok är ”Bildningsakuten” av Göran Everdahl.

Här kan man ”Bli expert på 5 minuter!” som det utlovas på bokomslaget. Expert i de mest skilda ämnen alltifrån grekiska dramer, orkidéer och Einstein till islam, Barbie och Bibeln.

Bildningsakuten går förstås inte på djupet, som författaren mycket riktigt påpekar, men den fungerar som ett första steg till kunskap i ämnet, som en hastig omplåstring, för att använda författarens egna ord.

Vare sig man vistas i eller utanför ett av livets många vänteställen kan boken vara roande läsning, t ex att förvara i tvättstugan, badrummet, bilen eller på andra platser där det kan uppstå väntetider.

I kapitlet om Läkekonsten kan man läsa om Semmelweis, Ignaz Philipp – att han drevs bort från Wien och drabbades av nervöst sammanbrott. Allt för att hans inskränkta kollegor ansåg att hans metoder var befängda. Ja, det där med att upprätthålla en viss hygien på förlossningsavdelningarna i Wien på 1850-talet, så att allt fler patienter överlevde.

Undrar just vilka som är dagens Semmelweisar?

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev