Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Billiga och bra ljumskbråckoperationer

Publicerad: 17 september 2015, 13:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En av världens vanligaste operationer är operation av ljumskbråck. Hur många kulor går en sådan operation på? Kostnaden kan troligen kapas rejält.

Betydelsefullt särskilt i låginkomstländer där man inte har samma ekonomiska resurser som i höginkomstländerna. Där opererar man med nätteknik, men i låginkomstländer är kommersiella nät för dyra. Bukväggen förstärks med ett syntetiskt nät som kan kosta 100 amerikanska dollars styck.

Skulle man för att få ned kostnaden i stället kunna använda myggnät om de är av ungefär liknande material som de kommersiella? Myggnätet går på ca 1 dollar styck. Observera inte vilket nät som helst att användas av vem som helst hur som helst. Införandet av tekniken måste självfallet ske under noggrann kontroll med god uppföljning och ordentlig träning för dem som ska utföra ingreppen.

En avhandling om just detta ska försvaras torsdag 17 september kl 9 på Östersunds sjukhus. Det är dessutom den första disputationen i kirurgi här på sjukhuset! Intresserade åhörare är på plats denna morgon liksom medicinska biblioteket och naturligtvis opponenten, Assistant Professor of Surgery, Thomas Weiser, Stanford University Medical Center, Stanford, USA.

Vi bänkar oss för att höra mera om billig, bra ljumskbråckkirurgi i Uganda och kära läsare, om ni vill ta del av denna intressanta avhandling heter den:

”Groin Hernias and Unmet Need for Surgery in Uganda : epidemiology, mosquito nets and cost effectiveness” av Jenny Löfgren, Department of Surgical and Perioperative Sciences, Umeå 2015.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev