Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Biodynam – en hästkur för kossor, elitsoldater och de gamla i Vetlanda

Publicerad: 19 januari 2013, 00:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För ett par år sedan skrev jag en blogg om LED-lampan Biolight som påstods hjälpa vid svårläkta sår. "Kroppen har en enastående förmåga att läka sig själv, och till det behöver cellerna energi. Biodynam tillför energi genom ljus." Affärerna med ljusterapi har inte gått så lysande, många miljoner i förlust år efter år, men nu tar bolaget nya tag. Man har bytt namn till Biodynam, skaffat sig en ny logga, en ny VD har rekryterats och den kände industrimannen Sören Gyll har valts in i styrelsen.

Även om till exempel Vetlanda kommun tycker att Biolight verkar påskynda de gamlas sårläking så är det till hästsporten som försäljningen gått bäst. Bolaget vill nu försöka bredda sitt sortiment och marknadsföra sig mer mot idrottare, elitsoldater och kossor: "för animalsidan planeras en breddning, planer finns att utöka med tex juverbehandling avseende mjölkkor".

VD Pär Olausson Lidö har även rapporterat om "många nöjda Navy Seal och Delta Forces soldater" efter att "Amerikanska specialförband har haft möjlighet att prova vår utrustning under 2011 och uppnått så utmärkta resultat att de efterfrågar metoden både för fältbruk och för rehabilitering." Bolaget har nyligen deltagit i Special Operations Medical Conference och engagerat Navy Seal Commander Scott Hill som lokal marknadskonsult. Biolight var inte den enda osannolika metoden som presenterades på konferensen, även öronakupunktur för bruk på slagfältet, battlefield acupuncture, övades vid en av mötets workshops.

Om Biodynam-metoden fungerar så är affärsidén riktigt listig. Man säljer nämligen inte bara handenheten med infraröda LED-lampor, utan för att få maskinen att verka så måste man stoppa in ett "BioCard" som dels berättar för lamporna vilket "program" de skall köra, dels fungerar som ett elektroniskt klippkort så att varje behandling kostar ytterligare en slant.

Bland de behandlingsprogram som riktar sig mot idrottare och motionärer finns exempelvis dessa: "Preparation ges för att förbereda musklerna inför fysisk aktivitet som träning och tävling. Behandlingen görs 1,5 till 2,5 timmar före aktiviteten. ... Drainage – training används för att förkorta återhämtningstiden efter hård fysisk aktivitet. Behandlingen ökar blod- och lymfcirkulationen i utsatta muskler för att få bort slagg och restprodukter. ... Energy är en behandling som tillför energi till hela kroppen genom att belysa akupunktursystemets start- och slutpunkter. De finns runt nagelbanden på händer och fötter."

Det är svårt att uppfatta detta som annat än nonsens. Att lysa på huden lär knappast "förbereda musklerna inför fysisk aktivitet" och en rejäl fysisk ansträngning torde ge en cirkulationsökning i muskulaturen som inte går att höja ytterligare med några små värmelampor. Att försöka tillföra hela kroppen energi genom att lysa runt nagelbanden är så tokigt att det inte ens går att parodiera.

Många av företagets påståenden är mycket märkliga. "Patienter som är undernärda eller som har otillräcklig syretillgång som en följd av cirkulationsstörningar, kan därför ha speciellt stor nytta av tillskottet av elektromagnetisk energi. Genom att under avvägd tid bestråla den skadade delen av kroppen med monokromatiskt ljus med viss pulsfrekvens överförs elektromagnetisk energi till kroppen på ett kontrollerat sätt."

Hur ljus skulle minska vävnadshypoxi eller öka tillgången på näringsämnen är svårt att begripa. Människan är inte ett batteri som går att ladda elektromagnetiskt. "Forskningen har visat att Biolights ljus, som enbart består av elektromagnetisk energi absorberas och omvandlas till kemisk energi i våra celler." Det finns väl inget ljus som består av annat än elektromagnetisk strålning, och enär människan inte är en växt med klorofyll, kan vi inte i nämnvärd omfattning omvandla ljus till kemisk energi. (Ett undantag är att vi med solens hjälp gör vitamin D3 i huden.)

Jag vet inte om elitsoldater och idrottsmän är mer lättlurade än andra, men Aftonbladet har berättat att fotbollslaget Häcken använde Biolight för att behandla sina spelare inför den avgörande matchen mot AIK. Trots Biolight fick Häcken nöja sig med silver, men det är ändå lagets bästa resultat någonsin i Allsvenskan.

En fantasieggande liten detalj i manualen är användaren ombeds "Observera att behandling på norra halvklotet skiljer sig från behandling på södra halvklotet.Vänligen kontakta Biolight då behandling avses utföras på det södra halvklotet." Jag har skrivit till bolaget och frågat hur detta kommer sig, men de har inte svarat på mail.

Slutligen funderar jag på hur företaget resonerade när de bytte namn från Biolight till Biodynam. Det kanske helt avsiktligt skall föra tankarna till "biodynamiskt" som något positivt, ekologiskt och naturnära. Fast den termen är antroposofisk. Bolaget tänkte nog inte på att biodynamiskt jordbruk inte bara bedrivs utan gifter och konstgödsel; viktiga delar är också element från homeopati och astrologi som gurun Rudolf Steiner kommit fram till genom andevetenskapliga uppenbarelser. Men kanske är det faktiskt passande att LED-lampans nya namn förknippas med ockult religiös pseudovetenskap?

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev