Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

BioTek - alternativ borreliamikroskopi

Publicerad: 1 december 2013, 09:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Helsetilsynets delegitimering av Rolf Luneng verkar ha dämpat de få andra norska läkare som tidigare gav långvarig intravenös antibiotika efter pseudovetenskaplig diagnostik av "kronisk borrelia" och fästingburna "co-infektioner". Men själva diagnostiken av dessa osannolika infektioner fortsätter i Norge, gärna via blodmikroskopi.

De pensionerade biologerna Laane och Mysterud vid Oslo Universitet har förmodligen slutat ställa okulära diagnoser på patienter. Om Dr Bjørn Øverbye fortfarande ställer borreliadiagnos med mikroskop vid sin mottagning i Arendal vet jag inte, men det finns andra i Norge som tycker sig se borrelia, babesia, bartonella med mera i patienternas blod. Den gamle biologiläraren Aartun i Stavanger håller ännu på och BioTek Klinikken nära Oslo erbjuder mikroskopi av blod med en metod patentsökt av ungerske Dr Bela P. Bozsik.

Dr Bozsik, som menar att 10 % av befolkningen går runt med aktiv borreliainfektion, har ansökt om patent på ett reagens han kallar DualDur. Det innehåller bland annat lokalbedövningsmedel och koffein, och påstås immobilisera alla strukturer i blodutstryket utom patogenerna. Det som rör sig under faskontrastmikroskopet tolkas därför som borrelia, som spiroketer och cystformer. Se själva på den här filmen.

BioTek Klinikken AS ligger i Kløfta, längs vägen mellan Oslo och flygplatsen Gardemoen. För 3000 norska kronor mikroskopererar de ditt blod med Bozsik's DualDur för att hitta anaplasma, babesia, bartonella och borrelia. Man kan sända blodprov till dem med post. Enligt inlägg på patientbloggar ges valuta för pengarna då BioTek hittar multipla patogener som överlevt patienternas tidigare antibiotikabehandlingar.

Som vanligt går alternativ borreliadiagnostik hand i hand med annan alternativmedicin. BioTek säljer kosttillskott, saltvattnet ASEA och behandlingar med "biomatta", "ljusakupunktur" med LED i olika färger och kristallenergi via maskinen Theragem. Att det finns patienter som betalar för detta är sorgligt.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev