Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Blekmedlet MMS, mirakelmedicinen mot malaria och AIDS

Publicerad: 9 augusti 2010, 10:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ett sätt att hålla sig uppdaterad om alternativmedicin i USA är via nyhetsbrevet Consumer Health Digest, utgivet av den pensionerade psykiatern Stephen Barrett. Samme kollega driver också den innehållsrika hemsidan Quackwatch.

I senaste nyhetsbrevet vidarebefordrade Barrett FDA:s varning för MMS, Miracle Mineral Solution, en hälsovådlig kemikalie som säljs som alternativmedicinskt läkemedel mot herpes och mycket annat, det påstås till och med hjälpa mot malaria och AIDS. Minst två personer i Kanada har fått biverkningar, i det ena fallet livshotande. Möjligen gällde det ett barn som drabbades av allvarlig hemolys, för ett sådant fall beskrevs på de Nordamerikanska toxikologernas senaste årsmöte.

Jag hade aldrig hört talas om MMS, men googlade ändå för att se om detta var något som används som behandling i Sverige. Och det fanns en del förespråkare och några som förmedlade försäljning. En företeelse på marginalen, men intressant bland annat för att MMS verkar vara ett bra exempel på något som frodas i en ”kultisk miljö”. Med det menar jag att de som tror på MMS botande kraft ofta samtidigt tror på annat som är minst lika udda. Exempel kommer senare, men först historien om MMS.

MMS består bara av en drygt 20-procentig lösning av saltet natriumklorit som när det reagerar med en syra bildar den lättlösliga gasen klordioxid, ett starkt oxiderade ämne som kan användas till att bleka pappersmassa eller desinficera vatten i till exempel simbassänger. Det är ingen tvekan om att klordioxid kan döda bakterier och parasiter, men vem kan tro att det är nyttigt att dricka något som luktar Klorin?

Den ödmjuke ”upptäckaren” av detta universalläkemedel är ingenjören Jim Humble. Enligt honom själv var det under sökande efter guldfyndigheter i Guyanas djungel som han i brist på alternativ prövade sina vattenreningskemikalier på två män som insjuknat i malaria. Inom fyra timmar var de botade. Jim fortsatte att behandla folk med malaria och tyfoidfeber, och hans lösning med ”stabilized oxygen” fungerade på 7 av 10 patienter. Han tipsade bekanta i Afrika och även där hjälpte ”Humble Health Drink” oftast men inte alltid.

Efter lite hemmaforskning kommer Jim fram till att hans vattenreningslösning består av natriumklorit och finner att tillsats av lite vinäger eller citronsyra leder till bildandet av klordioxid. Jims samarbetspartners i Tanzania fick testa den nya kombinationen med vinäger och nu kunde man bota 100 % av patienterna med malaria. Enda problemet var den något obehagliga smaken som man försöker dölja med äppeljuice.

Nästa steg var att Jim prövade sin mirakellösning på en bekant med pankreascancer, och även här fungerade MMS. Så Jim förstod att han hade lösningen på de flesta av världens hälsoproblem, och han blev besviken på Bill Gates som inte vill satsa på detta. Bill sa till Jim per telefon att han inte kan backa upp detta utan att FDA först godkänt.

”Bill Gates does not build his prestige by helping the little guy. His millions go to the big pharmaceutical laboratories, which in turn gain him powerful friends throughout the world. To invest in something that works but reduces the income of the pharmaceutical companies would be unthinkable. He told me over the phone that he would not back us until we had FDA approval. That takes $100 million dollars and he knows we will never have that kind of money.”

Jim säger sig personligen ha behandlat 2000 patienter och undervisat andra som i sin tur botat 75000 personer från malaria. Finns det någon riktig forskning som stöder detta? Nej. Är det för bra för att vara sant? Ja.

Och vem i Sverige tror på detta? Bakom en hemsida står en utbildad kinesiolog och ayurvedisk hälsorådgivare som säljer öronljus och vattenjonisatorer. En annan sida där man faktiskt kan beställa MMS drivs av en kvinna i Skåne som även säljer orgonit, ett skydd mot den negativa energin från mobilmasterna.

Provokatören Kevin Zaar som gick bort i våras var kanske mest känd för att han i TV4 kastat hallucinogena svampar på Alice Bah. Förutom att vara drogliberal, var han också en anhängare av MMS men skeptisk till att AIDS skulle orsakas av HIV. En annan hemsida som är lyrisk över MMS drivs av en UniversellVitTidsHealer där du även kan boka tid för tarmsköljning och justering av atlaskotan.

Detta verkar vara ett mönster, att den som tror på en osannolik teori ofta bekänner sig till andra lika märkliga idéer som inte egentligen är kopplade till varandra, och ibland till och med är motsägande. Konstiga tankar frodas i en kultisk miljö, och på nätet kan man hitta likasinnade och bli stärkt i tron. Men det är för illa om det är sant att det finns barn i Malawi som får blekmedel när de behöver malariamedicin.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev