Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Blodprov à la carte – Karolinska säljer tester till privatpersoner

Publicerad: 9 Oktober 2015, 08:45

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Det har länge varit ett krav på att man ska vara sjuk för att få sina värden analyserade, tills nu! Vad vill du fråga din kropp?” frågar företaget Blodkollens Facebook-sida. Men hur tar man ansvar för hälsan? Ja, inte genom att leka doktor själv och beställa privata prover på en höft.

Övertron på prover vill olika företag slå mynt av. Är svaren fina kanske kunden blir lugnad, men hamnar värden utanför normalgränserna får den offentliga vården ta notan för att reda upp. Aktiebolagen Werlabs och Blodkollen är bara mäklare för provbeställning. På deras hemsidor får du beställa och betala, men det är Unilabs, Aleris och Karolinska som utför provtagning och laborationer.

Labvärdens normalgränser anges ofta som två standardavvikelser från medelvärdet, och cirka 5 % av de friska hamnar utanför. Undersöker man många friska, eller tar många olika tester på samma friska person, får man räkna med falskt positiva svar. Patologiska utfall, sanna eller falska, kommer inte bolagen ta ansvar för. Vårdcentralen kommer få förklara, ta fler prover och utreda.

I det fall att testerna visar att du har värden som indikerar att de ligger utanför de normala referensvärden som sjukvården använder kommer Werlabs att skriftligen rekommendera dig att uppsöka läkare för att utreda provsvaret.”

Sannolikheten att en orolig person får en viktig sjukdom upptäckt genom prover på eget bevåg verkar mycket liten. Detta är inte sjukvård utan opportunistisk screening. Själva proverna är det inget fel på, även om till exempel PSA-prov inte bör tas innan mannen fått information om både fördelar och nackdelar. Ett av Werlabs testkombos innehåller till och med HIV-test; jag hoppas de inte kommer meddela positiva provsvar via SMS eller epost.

Företagen har en annan syn. Styrelseordföranden i Werlabs, Simon Reinius, hävdar till nyhetsajten Breakit att  “En stor del av befolkningen går runt med värden som kan vara en indikation på sjukdom eller allvarlig brist och som borde utredas av en vårdcentral. Uppemot varannan människa ligger även lågt inom vitaminer och mineraler”.

BMA Lovisa Ryding som startat Blodkollen är lika positiv på Facebook: ”När du beställer en analys av Blodkollen levereras ditt svar med fullständig information om analysen, om vad höga och låga värden kan ge för symptom och vilken orsak som kan ligga bakom samt förslag på åtgärder! Ta kontroll över kropp och undvik sjukdomsalstrande värden!

Bakom dessa stora ord är det vinstintresset som talar, priserna är rejält tilltagna. Värst är Blodkollen som tar 599 kronor för samma klamydiatest som man kan beställa på klamydiatest.nu helt gratis.

Ändå är jag mest besviken på Karolinska Universitetslaboratoriet. När jag frågade deras divisionschef Johan Alm hur de kan agera underleverantör till Werlabs, svarade han att det går bra då företaget drivs av en läkare, Rickard Lagerqvist. ”Han står som remittent/beställare av proverna … Hur provsvaren hanteras därefter är således hans ansvar.”

Kanske Universitetslaboratoriet tjänar på detta, men vården totalt förlorar när falskt positiva provsvar skapar onödigt arbete för oss kliniskt verksamma läkare, när oroliga friska tränger ut patienter med större vårdbehov.

Den som känner sig sjuk bör söka läkare. Men den som känner sig frisk bör inte gå till extra hälsokontroller eller köpa sig blodprover. För att ta hand om hälsan gäller de gamla råden: rök inte, rör på dig varje dag, ät måttligt och mest grönsaker, drick inte för mycket och vårda dina vänskaper.

(En version av texten har tidigare publicerats som debattartikel i tidskriften Laboratoriet som ges ut av yrkesorganisationen för biomedicinska analytiker, IBL.)

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev