Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Böcker som stressreducerare

Publicerad: 11 februari 2015, 13:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad är egentligen en riktigt bra bok? Jo, man ska bli fängslad rätt snart. Stämning, ord, meningar i början … alltså jag måste bli fängslad rätt snart om jag ska vilja fortsätta läsa, sa Sjukhusbibliotekarie 1 eftertänksamt apropå frågan: Vad är en riktigt bra bok? Ibland har jag litet mer tålamod och då kan jag fortsätta även om inte början är så alldeles lysande, tillade hon.

Sjukhusbibliotekarie 2 menar att en riktigt bra bok påminner om en rågmacka: Full av nyttigheter och ändå god och något att bita i, rik på smak och mättar länge. God litteratur ska lyfta upp människan från det småttiga vardagliga och vidga horisonterna. Få läsaren att växa och tänka till. Gärna får man bli entusiastisk och anteckna hela sitt collegeblock fullt kl 02.30 om morgonen. Se, då har man fått tag i en riktigt bra bok!

Bra böcker kan även fungera som stressavledare. I en deckare kan man försjunka i problem som blir lösta. Läsa – lösa – klart! Nästan allt blir löst i deckare till skillnad från diverse klater i arbetslivet. Ordet klater har en viss sjukhusbibliotekarie ärvt från sin gamla pappa. Klater betyder trubbel, trassel, strul eller kanske snömodd och gyttja.

Verklighetsflykt ska en riktigt bra bok ge, fortsätter Sjukhusbibliotekarie 1.

Ja, som den där europeiska prinsessan som berättade i en tv-intervju att hon brukar läsa där hemma på det lantliga slottet ”just to get away”, erinrar sig Sjukhusbibliotekarie 2.

Om en prinsessa behöver läsning för att kunna fly verkligheten – vad tränger då inte vi andra icke-prinsessor/icke-prinsar?! frågar sig Sjukhusbibliotekarien. Som inte gillar så mycket verklighetsflykt, men som däremot tackar ja till allt som är upplyftande.

Eller så kan en bra bok vara en ungdomsdeckare som man fick på söndagsskolans julfest för länge sedan, aldrig glömmer och vars litterära kvalitet vi kanske inte ska tala alltför högt om. ”Detektiver för ett dygn” av Erik Hellström (1955).

En bra bok ska förse mig med upptäckter, upplevelser och resor dit jag annars aldrig skulle komma, avslutar Sjukhusbibliotekarie 1 med emfas och mumlar något om Tibet.

Det kan också vara att läsa om Vorfalloperationen i ”Operative Gynäkologie”, av Döderlein-Krönig, som utkom i Leipzig 1921 på Verlag Von Georg Thieme, funderar Sjukhusbibliotekarien nyktert medan hon botaniserar i en gammal bokdonation vars donator för länge sedan susat upp i doktorshimlen.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev