Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Bonnier Fakta och SVTs ”Fråga Doktorn” sprider villfarelser kring psykisk ohälsa

Publicerad: 24 februari 2019, 20:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag blir ofta tillfrågad om jag anser att det finns farligare, respektive mindre farliga, påhitt kring hälsa och ohälsa. En fråga jag generellt svarar jakande på, men som jag sällan utvecklar. För vad är egentligen en farlig villfarelse och vad utgörs farligheten av? Eller tvärtom; när är okunskap kring sjukdom och ohälsa beskedlig? Det finns givetvis risker med alla typer av påhitt, grova förenklingar, missförstånd och myter kring sjukdom och ohälsa. Något som ofta underskattas.

Definitionsmässigt är ordet farlig något ”som lätt orsakar eller leder till olyckor eller skada”. Tänker att det farliga kanske kan graderas utefter hur utsagorna tolkas, hur väl det framgår att det inte handlar om vetenskaplig fakta, hur stor spridningen är och via vilka kanaler spridningen sker. Med andra ord hur gynnsamt, eller snarare hur illa, de kontextuella faktorerna radar upp sig.

Nyligen fick jag återigen anledning att fundera på detta. Denna gång via en granskning av den bästsäljande boken, utgiven av Bonnier Fakta, med titeln ”Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”. Boken är skriven av Soki Choi, disputerad civilekonom, och som presenteras i boken som ”Dr Choi”.  Granskningen är gjord av författaren Christian Dahlström och i den hörs ett flertal välmeriterade forskare uttala sig minst sagt kritiskt om den ”nya vetenskapen”. För att sammanfatta bokens innehåll hyfsat väl använder jag följande utdrag:

“..massiv evidens visar att fibrer och bakterier i mat inte bara spelar roll som förebyggande livsstilsmedicin, utan även besitter potential att behandla svårare åkommor som depression, alzheimer och autism”.  (Min fetning).

Soki Choi och hennes slutsatser har getts gott om luft under vingarna, bland annat i SVTs ”Fråga Doktorn” (20 aug 2018) där hon oförblommerat påstår att ”mjölksyrabakterier har samma effekt som antidepressiva läkemedel”, och inget vidare sägs för att utmana det påståendet. Det är för övrigt inte första gången det populära public-service-programmet förmedlar alternativa fakta kring psykisk ohälsa.

I podcasten ”Hälsosnack med Lotta och Victoria” (avsnitt 105, 17 september 2018) uttrycker sig Soki Choi så här:

“.. och så brukar jag också säga att tarmen är vår läkemedelsfabrik, vår egen, som har funnits i tre miljarder år, och du får så fantastiska fina läkemedel som, utan biverkningar, så… man kan ju också prata om liksom… valet är liksom att, antingen så knaprar du de här pillren som har utvecklats sen 50-talet, av läkemedelsindustrin, och så får du massa biverkningar, det är ju väldigt amerikanskt, att du har en bipacksedel och så har du alla biverkningar så friskriver de sig så här ‘jamen du kan dö på kuppen, nu har vi sagt det, du får skylla dig själv’, - Du kommer må så fantastiskt - Ja, eller så har du din egen läkemedelsfabrik.” (Mina fetningar).

Menar jag att bokens innehåll borde klassas som potentiellt farligt? Ja absolut, men det är distributionssättet och paketeringen som är det största problemet. En receptbok med anekdoter hade inte varit i närheten av lika potent, och dagens tillåtande förhållningssätt till hälsopåhitt är i min mening kanske det farligaste av allt.

Vi borde tänka på faktaförvanskningar som virussmittor som bör kväsas i den mån det går, och tillika ha den största respekten för dess eventuella följder. Men här har Bonnier Fakta istället tillhandahållit en generös inramning och därigenom skapat en påhitt-hit.  För även om det ligger helt rätt i tiden att prata om psykisk ohälsa, kost, tarmflora och ”alternativ” till läkemedel så gissar jag att boken inte hade nått samma framgångar utan förlagets fakta-stämpel.

Med det sagt, vem som helst måste givetvis få säga precis det hen vill, även om ohälsa och sjukdomar, men det är synnerligen olyckligt när påståenden likt de som Soki Choi gör förmedlas som sanningar eller ens plausibla vetenskapliga teser via tunga aktörer som Bonnier Fakta och Sveriges Television. På det sättet får läsaren eller åhöraren inte en ärlig chans att värja sig.

Virus är helt enkelt farliga nog utan extra understöd.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev