Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Borrelia på hjärnan - doktorsguiden tappar huvudet

Publicerad: 17 mars 2008, 08:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ett rykte nådde mig häromveckan att en av mina bekanta placerat sig i doktorsguidens absoluta botten, fast det verkade otroligt. Under min randutbildning jobbade jag ihop med denna kollega och fick stor respekt för hans goda kliniska omdöme och lugna sätt. Med honom som bakjour hade jag verkligen känt mig trygg som underläkare. Hur kunde han hamna på nedflyttningsplats i tabellen?

Min teori är att det är kronisk-borrelia-aktivister som bestämt sig för att ge igen då han, som en av landets experter på borreliainfektioner, inte hållit med dem om att ”kronisk borreliainfektion” är ett reellt problem.

Jag kan ju inte vara säker på detta, jag har ju bara indicier:
a) Han är både mer kunnig och ödmjuk än jag, och kan omöjligt förtjäna en jumboplats.
b) Läkaren ifråga har just nu administrativa arbetsuppgifter som inte medför direkta patientbesök, och de helt färska dåliga betygen kan därför inte hänföras till några patienter han träffat den senaste tiden.
c) Han har dragit på sig patientföreträdares kritik när han i svenskspråkig medicinsk fackpress avfärdat diagnosen ”kronisk neuroborrelios” och avrått från långa antibiotikakurer vid behandling av borrelia.
d) Hans kollega och medförfattare har drabbats av samma öde på doktorsguiden.
e) Patientföreningen har på sin hemsida en direktlänk till doktorsguiden.se.
f) Jag kan inte komma på några andra fiender som han skulle ha kunnat skaffa sig.

Vår mottagning ser en hel del borrelia hos barn, mest vanliga erytema migrans, men då och då även multipla migrans, lymfocytom och så förstås neuroborrelios. Vi gör LP för att bekräfta vid misstanke om neuroborrelios, och brukar behandla enligt vanliga riktlinjer, det har inte varit några problem när väl diagnosen ställts (men den kan vara lurig ibland).

Så jag hade inte riktigt förstått att det finns en sådan mängd personer som anser sin hälsa varaktigt förstörd av borrelia. SVT hade i november 2007 ett inslag om borrelia (som jag missade), och programmet gav upphov till livlig debatt på SVT’s forum. När jag läser inläggen på detta forum, blir jag bestört över det lidande och den känsla av vanmakt som förmedlas av dem som anser sig drabbade av ”kronisk borrelia”. Men hjälper man dem bäst genom att ge dem vad de tror sig behöva: månader och år med antibiotika? Patientföreningen kräver i ett upprop att SBU omprövar svenska riktlinjer för behandling av borrelia, och föreningen tipsar om läkare i Tyskland som är mer tillmötesgående.

De etablerade experterna i Nordamerika har i en översikt i NEJM nyligen gått igenom varför ”chronic Lyme disease” är en lika dåligt underbyggd diagnos som ”kronisk candida” och ”kronisk körtelfeber”. De symtom som beskrivs tycker jag liknar andra ifrågasatta sjukdomar som lever sitt liv till största delen utanför det medicinska etablissemanget: kroniskt trötthetssyndrom, el-allergi, amalgamsjuka, sjuka-hus-sjukan.

När jag hörde att min bekant fått bottenbetyg, så gick jag in på doktorsguiden – men där fanns han inte. Via mail kunde han berätta att han blev varse sina kassa opinionssiffror genom en journalist vid den lokala tabloiden, som ville kolla upp vilka som fått sämst betyg i hela stan. Kollegan kontaktade då doktorsguiden med följande förslag: Vi kunde väl låta en oberoende jurist och en oberoende läkare kolla upp vad som föranlett ett tjugotal personer att ge så låga betyg. Om detta verkligen rörde sig om patienter han själv behandlat lovade han att skriva en artikel om hur betyg på internet kan hjälpa honom att bli en mer empatisk doktor. Men om det visade sig vara personer han inte haft som patienter, som givit betygen med andra motiv, då skulle doktorsguiden vara med och skriva en artikel om hur nätet tyvärr kan användas för personförföljelse.

Doktorsguiden avböjde, och med argumentet/svepskälet att läkaren ifråga bara jobbade administrativt idag, valde man att plocka bort honom ur databasen.

Kollegans kollega som också fick ett telefonsamtal från tabloid-journalisten löste det på ett annat sätt: Han ringde runt till ett antal kompisar som gick in och gav höga betyg på doktorsguiden. Så kunde han strax ringa tillbaka till journalisten och meddela att det där med låga betyg inte stämde, utan han hade faktiskt helt genomsnittliga betyg.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev