Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Borreliadiagnos i en källare i Stavanger

Publicerad: 12 mars 2013, 20:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I en källare i Stavanger sitter en drygt 80-årig före detta biologilärare och letar efter borrelia och andra mikrober med sitt mikroskop. Med posten får han prover av patienter som menar att de har borrelia, patienter som inte litar på sina läkare när de är av en annan mening. Sigurd Aartun hittar borrelia i nästan alla prover som han sätter under luppen, eller snarare  mörkfältsmikropskopet.

Förtvivlade läkare klagar till fylkeslegen (som fyller ungefär samma funktion som Socialstyrelsens regionala tillsynsenheter), men fylkesläkaren kan inget göra, hen har bara i uppgift att ha tillsyn över personal i hälso- och sjukvården. Och dit räknas inte Sigurd Aartun, även om han driver diagnosbolaget Mikroforsk.

Aartun tycker sig se borrelia i fyra av fem insända prover, och kunderna tycker nog att de får valuta för sina 1500 norska kronor. Innan han började leta efter borrelia spejade Aartun med sitt mikroskop efter bakterier och svamp på pollenkorn. Biologiläraren hade nämligen en helt egen hypotes om att det som gör oss allergiker sjuka av pollen inte alls är ämnen producerade av växten i fråga utan de mikrober som liftar med pollenkornet.

"da jeg så på dem i mikroskopet, så jeg at det satt massevis av sopp og bakterier rundt hvert pollenkorn. Til og med inni noen av pollenkornene er det bakterier. Når pollenet kommer i kontakt med fuktighet, tyter de ut. De sveller i kontakt med kroppens slimhinner - og så pumpes de ut i kroppen."

Om man inte får en klar diagnos i den norska vården, eller om man får en svår diagnos man inte vill ta till sig är det god chans att en second opinion hos Sigurd Aartun ger ett svar som är mer tillfredsställande. "Jeg har vært borti 24 ALS-pasienter, bare tre av disse har ikke hatt borrelia."

Sigurd Aartun kan dock inte förskriva antibiotika till de patienter där han sett, eller inbillat sig se, borreliaspiroketer i blodet. Patienterna får vända sig till Rolf Luneng i Oslo, tyska läkare i Augsburg eller till Bjørn Johan Øverbye i Arendal. Som vanligt i alternativmedicinen så blandar Øverbye en mängd olika pseudovetenskapliga idéer inklusive ryska resonansmaskiner, kinesiska meridianer, mobilstrålningssjuka och åsikten att låg ämnesomsättning är orsak till nästan alla sjukdomar.

Om några dagar är det årsmöte i Borrelia- och TBE-föreningen i Sverige. Cirka 500 personer är medlemmar i föreningen vars programförklaring står i strid med vad i stort sett hela världens samlade borreliaexpertis anser vara fakta om borreliainfektion. En bra sammafattning av det antivetenskapliga borreliakriget gick häromåret att läsa i The Lancet Infectious Diseases (tyvärr inte i gratis fulltext).

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev