Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

BOT-avdrag kan betala chakrabalansering

Publicerad: 24 juni 2010, 10:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Enligt pressmeddelandet vill sju av tio svenskar via BOT-avdrag skattesubventionera zonterapi och chakrabalansering. Nej, det tror jag inte en majoritet av svenskarna vill. Som man frågar får man svar. Vill man få stöd för BOT-avdrag måste det formuleras så att det verkar mer seriöst i telefonintervjuerna som Chad Marketing fått betalt för att utföra.

1000 personer (okänt bortfall) skall ha fått frågan om vad de tyckte om detta förslag: ”Det finns ett förslag om att införa ett så kallat BOT-avdrag. Det skulle innebära en möjlighet för privatpersoner att dra av kostnader för massage och andra kroppsterapier på ungefär samma sätt som det ROT-avdrag som i dag gäller för renovering av hus och bostadsrätter. Tanken är att ett BOT-avdrag ska förebygga ohälsa, minska sjukfrånvaro och skapa fler arbetstillfällen.

De som betalt undersökningen är alternativterapeuter representerade av bland annat Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och Skandinaviska Förbundet Komplementär Medicin (som är konkurrenter till KAM). Men vad döljer sig bakom frågans formulering om ”massage och andra kroppsterapier”?

Hos Kroppsterapeuterna är vad jag förstår över 90 % av de drygt 4000 medlemmarna klassiska massörer, och det förvånar mig att de som sysslar med hederlig gammaldags massage anser sig ha gemensamma intressen med rent alternativmedicinska utövare av akupressur, zonterapi och den mystiska muskeltestningen kinesiologi.

Kinesiologi kan enligt Kroppsterapeuternas hemsida förbättra ”matsmältningsbesvär, allergier eller överkänslighet mot födoämnen, elektromagnetiska fält, tungmetaller, pollen, kemikalier eller olika djur. Funktionella störningar/besvär i alla de inre organen eller i hela hormonsystemet. Sömnproblem, fobier, beroenden/missbruk, depressioner. Läs- och skrivsvårigheter (dyslexi), inlärningsbesvär.

Hos SFKM verkar de flesta terapeuter hålla på med mindre vettiga saker, och många blandar eklektiskt de mest skilda terapier. Jag fann enkelt en SFKM-medlem som mixar Bowenterapi, koppning, reiki och chakrabalansering med att verka som medium till andevärlden.

Eftersom hästmassage och hundmassage ingår i de av SFKM godkända yrkesutbildningarna undras om de menar att även djurterapi skulle omfattas av BOT-avdraget. Vad säger de politiker som lobbat eller motionerat i frågan? Bland dessa alternativvänner märks från kristdemokraterna Christina Doctare, Chatrine Pålsson Ahlgren och Yvonne Andersson samt moderaterna Anne-Marie Brodén och professor Finn Bengtsson.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev