Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Broccolieffekten på Sahlgrenska – en uppdatering

Publicerad: 8 juli 2012, 21:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För ett par år sedan berättade jag om professorer på Sahlgrenska som gjorde reklam för hälsokostpiller baserade på broccoli som såldes via nätverksförsäljning (MLM, som Tupperware eller Oriflame, en del kallar det pyramidspelsliknande). Jag tänkte det kunde vara dags för en liten uppdatering.

Broccolieffektens dåvarande främste akademiske företrädare professor Michael Nilsson fick sluta efter bara ett år som FoU-direktör på Sahlgrenska och har istället tagit en professur i Australien. Jag tror inte hans sorti hade med broccolin att göra, men jag vet inte säkert.

Bolaget har bytt namn igen. Från Natures Own via Natures of Scandinavia till The Broccoli Company. Reklamfilmen på YouTube lovar fortfarande guld och gröna skogar till den som ger sig in som återförsäljare, kolla gärna på den. Företaget har nu från hemsidan plockat bort alla kopplingar till läkare och forskare på Sahlgrenska, utom en.

"The Power of Broccoli – hur det startade: Professor Peter Eriksson på Sahlgrenska Universitetssjukhuset var först i världen med att bevisa att människan fortlöpande kan bilda nya hjärnceller. Tillsammans med Peter Eriksson utvecklade vi 2006 ett unikt kosttillskott för att skydda, stimulera och bromsa åldrandet i hjärnans och kroppens celler. På ett optimalt sätt kombinerades ekologiskt kvalitetssäkrad broccoli, gurkmeja och selen till vår egna Synopticode 1236. Vi kallar det Broccolieffekten. Resultatet finns i våra produkter."

Peter Eriksson avled 2009, så vi kan tyvärr inte fråga honom om han verkligen har citerats korrekt i detta uttalande som bolaget påstår att han gjort samma år som han dog: "Allt börjar med hjärnan. För att hjärnan ska fungera optimalt, och inte åldras i förtid, behöver den rätt sorts näring. Svaret finns i broccoli. Vår banbrytande forskning visar att riktad broccolinäring bromsar cellernas åldrande, i hjärnan - och i hela kroppen. Broccoli är din försäkring till ett långt och friskt liv."

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev