Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Bröst och handväska

Publicerad: 31 maj 2010, 14:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När blir man stor egentligen? Är man vuxen när man har fått bröst och handväska och börjar jobba och dricker kaffe latte? Eller kanske när man har fått skägg och en grövre röst? När man har tagit körkort och sin första fylla? Numera är det väl troligen i omvänd ordning - fyllan först och flera år senare körkortet.

Förr i världen var man vuxen när man hade gått och läst för prästen eller konfirmerat sig som det också heter. När pojkarna fick långbyxor och kanske sin första kostym.

”Jag kände mig inte vuxen förrän jag började närma mig de 40”, förklarade en av mina morbröder en gång. Då var han gift sedan många år, pappa till fem barn och dessutom hade han hunnit med att överleva ett krig, sälja sin gård och emigrera med hela familjen till ett främmande land.

När räknas man som vuxen idag? Att menstruera, få bröst och handväska kan fortfarande vara milstolpar för kvinnor. För män kan det vara att börja raka sig, ta körkort och göra värnplikten. När jag frågar några av mina arbetskamrater när de blev vuxna varierar svaren: ”Aldrig tänkt på det”, ”När jag gifte mig”, ”Efter mina föräldrars död”, ”Det var f-n en svår fråga”, ”Jag hoppas att jag ALDRIG behöver bli det!”

Om livet i stort och smått, om att födas och om att dö och om allt som händer där emellan skriver Pernilla Stalfelt i ”Livetboken (Rabén & Sjögren, 2010) som vi nyss har köpt in här på NU-biblioteket. Författaren som står för både text och bild ställer frågor, ger förklaringar och diskuterar det där som vi kallar för livet. Målgruppen är barn, men här finns mycket roligt och underfundigt att upptäcka även för en vuxen människa.

Så här skulle livet kunna arta sig om vi drar det i drycker: Bröstmjölk, välling, mjölk, läsk och kaffe latte. Man blir gravid och gifter sig eller omvänt gifter sig och blir gravid, får skägg och bil och man dricker fortfarande kaffe latte. Sedan jobbar man på, köper hund, barnen växer så det knakar och själv är man 40. Dags för picknick med kaffekorg. Som ni märker har jag utelämnat alkoholen bland livets drycker. Bara att stuva in spriten efter eget gottfinnande och det har jag tänkt att ni får göra själva.

När är man gammal då? Är det när man slutar jobba, blir pensionär, fyller 65, kanske får barnbarn och dricker kaffe med dopp? Eller är det rent av tidigare som när vi blir 50 och barnen flyttar ut? Vi börjar bli aningen rynkiga och gråhåriga, gräver i trädgården och fikar litet. Det kan också vara vid 80 när vi sakta börjar krokna, går med rullator och sörplar kaffet.

Vi uppnår allt högre åldrar och gammal kan också betyda att vi har fyllt 95, blir sjuka och inte orkar gå längre och bara har en ”vällingbroms” kvar i munnen.

Det här är den tiden i livet när kaffet kallnar på nattduksbordet …

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev