Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Cancerfondens falska matematik

Publicerad: 15 februari 2015, 21:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Cancerfonden lägger just nu en del av sina insamlade pengar på marknadsföring med helsidesannonser som säger ”Nej till cancer!”. Man skrämmer upp befolkningen med konstaterandet att ”Fler än någonsin insjuknar i cancer”. Men Cancerfonden glömmer att berätta om huvudorsakerna till att antalet cancerfall ökar i Sverige. Den främsta orsaken till att en av tre svenskar under sitt liv kommer få ett cancerbesked är egentligen en bra nyhet: vi lever allt längre eftersom dödligheten i hjärtinfarkt och stroke minskat. Den som inte hinner dö av något annat kommer få cancer eftersom de flesta maligna tumörer drabbar äldre.

Att cancer var ovanligare i forntiden beror rimligen i första hand på att de flesta människor hann dö av undernäring, infektioner, olyckor eller våld. Ett antal mumier från Egypten har ändå visat sig bära olika tumörer och förra året beskrevs både spridd cancer i ett 3200 år gammalt skelett från nuvarande Sudan och lytiska förändringar (sannolikt metastaser) i ett sibiriskt skelett från tidig bronsålder, för 4500 år sedan.

Den andra viktiga orsaken till att allt fler får cancerbesked, men kanske inte för den skull kommer dö av denna cancer, är ökad screening, både organiserad screening med cellprov från cervix (som är bra) och mammografi (som inte alls är lika entydigt bra), och mer osystematisk screening med lungröntgen, PSA och F-Hb. Till det kommer att förfinad bilddiagnostik hittar ”incidentalom” man inte letat efter.

Den som söker skall finna. Det är klart att vi vill hitta potentiellt dödande sjukdomar i tid, men problemet är överdiagnostiken som leder sjukliggörande och överbehandling. Begreppet överdiagnostik är inte helt enkelt att förklara. Jag hade klara problem att få en vän att förstå varför jag inte tänkte kolla mitt PSA, och han är ändå professor i en biologisk disciplin.

De cancerformer där incidensen ökar kraftigt, men mortaliteten inte gör det, kan misstänkas vara ”epidemier” drivna av screening. Förutom bröstcancer och prostatacancer så anser många att ökningen av melanom och tyroideacancer i varje fall till stor del beror på att man helt enkelt letar mer. Det är inte säkert att fler biopsier och finspetspunktioner leder till en diagnos som patienten verkligen har glädje av. Men vi kan efteråt inte skilja på vem som räddades och vem som fick sin diagnos helt i onödan. På grund av sådan missriktad screening har thyroideacancer seglat upp som Sydkoreas vanligaste cancertyp, men trots en epidemisk ökning av antalet fall så ligger mortaliteten konstant.

Det som i mikroskopet ser ut som cancer, får betraktas som cancer, men det verkar inte vara lika enkelt att morfologiskt känna igen tumörer som oupptäckta skulle gå i spontan regress, stanna upp och bli stationära eller i varje fall växa så långsamt att de inte skulle hinna ge tydliga symtom innan en annan sjukdom ändade personens liv.

De goda hälsoråd för att minska cancer som ges i Cancerfondens reklamfilm: motionera, äta nyttigare, undvika stark UV-strålning, sluta röka och dricka mindre alkohol, lär inte minska risken för att få en cancerdiagnos under livet. Minskad fetma, bättre fysisk kondition och rökstopp torde också förbättra hjärt-kärlhälsan, och i så fall ökar risken att hinna få cancer under ett ännu längre liv. Det kan verkar paradoxalt, men är det inte, och dödligheten är alltid 100 procent till slut.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev