Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Centern och Miljöpartiet slår vakt om Vidarkliniken

Publicerad: 31 augusti 2010, 20:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nyligen hade Miljöpartiet i Södertälje ett öppet möte  i Järna om hoten som alternativ vård och pedagogik står inför i Sverige. På  omvägar har jag fått veta vad som avhandlas på mötet och här kommer några  exempel och lite egna synpunkter på vad som sades. Waldorf lämnar jag därhän,  och håller mig till det som handlar om alternativmedicin.

Vidarklinikens KI-docent Torkel Falkenberg beskrev Sverige  som ett i sammanhanget udda land vars självbild är så rationell och sekulär att  vi snart är det enda land som inte släpper in traditionell och alternativ  medicin i den vanliga vården. I det sammanhanget ville han försvara WHO-chefen  Margaret Chan som fått så mycket kritik efter pandemibeslutet. Chan har jobbat  hårt för att få in alternativmedicin (och därmed förstås hemlandets  traditionella kinesisk medicin) centralt i WHO.

Jag skulle snarare säga att detta är en dragkamp i de  flesta länder, men i sekulära Sverige har Falkenbergs sida starkare motstånd. Det  är i Sverige svårt att tänka sig att ett landsting skulle annonsera efter läkare  med homeopatexamen, som NHS i Skottland gör  för närvarande.

Alternativmedicin är väldigt laddat för svenskarna enligt  Falkenberg, och det som hindrar vårdpersonal att ta in alternativa terapier i  vården är inte bara kollegialt tryck utan att nuvarande skrivning av HSL håller  många i en rädsla för att bli dragna inför HSAN och bli av med legitimationen.  Därför skulle de flesta inte våga ge sådan vård som är helt oproblematisk på  kontinenten eller i Storbritannien. (Mot det vill jag invända att antroposofiska  läkare som förskriver homeopatika inte bara ingår i Stockholms vårdval, utan  deras rätt att använda låtsasmedicin försvaras faktiskt av Filippa  Reinfeldt!)

Falkenberg vill inte att alternativa terapier skall  assimileras i den vanliga vården, utan det skall ske ett ”giftermål” mellan de  olika perspektiven ur vilket den ”nya medicinen” skall födas. Sverige borde  enligt Falkenberg göra som Norge och skriva om HSL så att det blir tillåtet med  en mer öppen, tolerant och sökande attityd, och inte som nu att legitimationen  skall hänga löst om man som läkare skriver ut homeopatika. Detta är något som  Falkenberg uppmanar politikerna till att ändra på, att ta ansvar för en  lagändring.

Att Raymond Wigg som antroposof och miljöpartistisk  riksdagsman gärna vill ändra lagstiftningen för att ge Vidarkliniken bättre  villkor är inte någon överraskning. Wigg beskrev skolmedicinen som trångsynt, han menade att den bara vill ”beforska” celler och molekyler men saknar  helhetssyn. Wigg beklagade att Vidarkliniken nu bara får ett års dispens i taget  för sina oregistrerade läkemedel.

Inbjudne Tage Gripenstam från Centerpartiet är liksom flera  partikamrater  positiv till alternativmedicin, och berättade på mötet att han varit behjälplig  när Vidarkliniken senast fick dispens. Som Södertäljepolitiker ordnade han via  en lokal kristdemokrat som sitter i KD:s partistyrelse (gissningsvis Robert  Halef) så att Vidarstiftelsen ordförande Anders Kumlander fick audiens hos  socialminister Hägglund.

Torkel Falkenberg menade att även tidigare socialministrar  hållit sin hand över Vidarkliniken och att många politiker anser att kliniken är  viktig, men att Läkemedelsverket inte lyder de politiska direktiven utan aktivt  motarbetar de antroposofiska medicinerna. Nu vill verket att de  över 4000 antroposofiska medicinerna skall visa dokumentation och  registreras, men bara registrering av ynka fem antroposofiska medel kostade 1,6  miljoner samtidigt som dessa fem medel bara omsätts för 300 000 kronor per år.  Det har inte företaget Weleda råd med, och om Weleda lämnar Sverige kan inte  Vidarklinken längre fungera verkade Falkenberg mena.

Det finns säkert sanning i att politiker är mer positiva  till alternativmedicin än vad de som är mer insatta i läkemedels effekter och  biverkningar är. Men Vidarkliniken skulle nog klara sig även om deras upprepade  dispenser för odokumenterade läkemedel äntligen avslutades. Det finns gott om  registrerade homeopatika att välja på i Sverige, och de är garanterat lika tomma  på aktiva molekyler som Weledas. En del av de antroposofiska naturläkemedlen  skulle säkert gå att omdöpa till kosttillskott, som deras morgonkalk  (mineralet apatit och 1 % pumpablomma) och kvällskalk (ostronskal och 10 ppm  ekbark).

Falkenberg sitter numera på två stolar, dels som docent på  KI, dels som ledare för Vidarklinikens forskningsverksamhet. En nyhet på mötet  var att denna forskning från september blir ett oberoende Vidarinstitut som  skall vara fritt att ”beforska” antroposofisk medicin och i sin frihet skulle  det till och med kunna komma fram till vissa antroposofiska metoder inte  fungerar.

Nu är det nog inte någon större risk eftersom Falkenberg  hyllande engelska NICE som en betydligt modigare utvärderare av metoder än vårt  SBU. NICE kom i sin värdering av behandlingar  mot ryggvärk fram till att akupunktur fungerar, och att låtsasakupunktur  fungerar lika bra såg varken NICE eller Falkenberg som skäl för att räkna ut  metoden.

Falkenberg verkar nöja sig med att om man kan visa att det  fungerar så kan man strunta i att man inte förstår varför det fungerar. Detta  dokument från NICE har fått hård kritik från dem som vill ha en rationell  sjukvård som skiljer mellan metodspecifika effekter och sådana allmänna  verkningar som vi klumpar samman som ”placebo”.

Människor (som är vid medvetande) påverkas starkt av olika  förväntanseffekter. Vid forskning är placebo ett störande brus man måste  kontrollera för, men i den verkliga vården är placebo en viktig (och inom  skolmedicin underutnyttjad) del av alla behandlingar. Men den behandling som ges  måste i grund och botten ha en egeneffekt utöver placebo, annars är det djupt  oetiskt handlat mot patienten.

Det är här som Miljöpartiet, Vidarkliniken, Torkel  Falkenberg, Margaret Chan och en del framträdande centerpartister hamnat i  galen tunna. Vi måste sluta stötta den magiska medicinen med skattepengar, och  det är beklämmande att så många politiker i riksdag, landsting och kommun vill  gå åt motsatt håll. Det är andra vägen vi borde gå: de metoder inom  skolmedicinen som inte kan visa rimliga bevis på att de fungerar bör städas ut.  Det gäller både dietråd, psykoterapier, läkemedel och akupunktur.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev