Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Centerpartist motionerar för alternativmedicinsk forskning

Publicerad: 21 oktober 2012, 22:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Om Miljöpartiets nya förslag på partiprogram går igenom så kommer nog Centern vara det parti som verkar mest positivt till alternativmedicinen. Deras officiella inställning är att "Det finns ett stort intresse för alternativ och komplementär medicinsk verksamhet i Sverige. Precis som när det gäller vanlig medicin har samhället ansvar för att kvalitet och säkerhet tillgodoses också på det alternativmedicinska området." Hur samhället skall ansvara för kvaliteten på homeopati, healing och zonterapi går man inte in djupare på.

I årets motionsflod verkar det bara vara centerpartisten Solveig Zander som starkt förordar alternativmedicin, men hon gör det å andra sidan med två motioner. I denna blogg vill jag referera motionen Kunskapsläget inom komplementär alternativmedicin som pläderar för mer forskning om KAM, men inte vilken forskning som helst.

"Komplementär/alternativmedicin behöver särskilda forskningsmedel. Skälet är att det påstås att den behandlingsformen inte har evidens. Ändå vet vi att det finns evidens både i andra länder i Europa och även i Sverige. ... Komplementär alternativmedicin är en behandlingsmetod som utgår från ett helhetstänkande med utgångspunkt från den enskilda individen. Av det skälet är det svårt att använda randomiserade studier. Det är med andra ord svårt att använda den konventionella medicinens forskningsmetod så av det skälet måste man anpassa forskningsmetoderna till den disciplin som ska undersökas. Förslagsvis skulle en så kallad Black–box-metod kunna appliceras på forskning i komplementär alternativmedicin."

Finn fem fel i citatet ovan.  Det verkar som om Zander är ovetande om att ganska betydande skattepengar i USA sedan flera år har gått till utvärdering av olika metoder inom KAM. Även i USA är det förstås i första hand politiker och inte seriösa forskare som sett till att stora pengar satsats på osannolika projekt. NCCAM, statliga National Center for Alternative and Complementary Medicine, har haft mycket svårt att hitta en enda KAM-metod som fungerat bättre än placebo. Däremot har man exempelvis spenderat $375 000 på forskning om doftterapi vid sårläkning, $750 000 på studiet av förbön som bland annat skulle bota AIDS, $700 000 på magnetterapi mot ledproblem och migrän samt $406 000  på kaffelavemang mot pancreascancer. Man kom fram till att ingen av dessa terapier fungerade.

I nästa blogg skall vi se på en annan av Solveig Zanders färska motioner: Uppdra till landstingen att arbeta mer holistiskt [sic]. 

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev