Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Chemtrails - en nygammal konspirationsteori

Publicerad: 27 april 2012, 21:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att flyga har blivit allt billigare och flygtrafiken är betydligt tätare nu än för några år sedan. Enligt IATA kommer världens flygpassagerare i år uppgå till nästan tre miljarder (när man räknas som ny passagerare varje gång man flyger). Den blåa himlen är full av vita kritstreck.

Flygplan lämnar kondensstrimmor efter sig på himlen när vattenångan i avgaserna blir till vattendroppar eller iskristaller i den kalla luften på hög höjd, ett vitt streck som i luft mättad med vattenånga kan hänga kvar länge efter att planet förlorats ur sikte. Är luften torr förångas däremot kondensen snabbare.

Mer eller mindre öppet paranoida personer har sedan ungefär 15 år tillbaka misstänkt att dessa vita streck inte är kondens utan att planen sprutar ut en eller annan kemikalie eller smittoämne för storebrors räkning. Att myndigheter, piloter, meteorologer med flera förnekar att kondensstrimmorna är något annat än just kondens ser bara chemtrails-förespråkarna som ännu ett tecken på den stora konspirationen.

Det är ganska typiskt att en del av dem som idag tror att befolkningen skadas av chemtrails är personer som samtidigt tror på andra osannolika ting. Alternativmedicinska immunologdoktorn Sanna Oceania Ehdin tipsade nyligen om en svensk namninsamling på nätet som protesterar mot chemtrails. Bland de ungefär 600 undertecknarna finns bland andra Marina Szöges (hemsidan Dagens Homeopati), miljöpartisten Solveig Silverin och vaccinmotståndaren Linda Karlström.

Myten om chemtrails har tagit sig ända till EU-parlamentet där ledamöter har ställt interpellationsfrågor om chemtrails, och några svenska aktivister har grävt fram en gammal alarmistisk riksdagsmotion från Eva Goës och Ragnhild Pohanka om HAARP. Hur motionen om forskningsanläggningen HAARP i Alaska skulle vara ett bevis för chemtrails begriper jag inte, men det handlar i båda fall om populära och seglivade konspirationsteorier.

Memet chemtrails muterar och utvecklas till nya varianter. Chemtrails sprider morgellons. Chemtrails innehåller mykoplasma. Chemtrails orsakar bidöden. Man kan försvara sig och lösa upp chemtrails genom att sätta ut fat med ättika. Man kan köpa detoxkurer mot chemtrailsförgiftning. Så knasigt att det är omöjligt att parodiera.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev