Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Civilkurage är receptfritt!

Publicerad: 19 juni 2014, 13:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vilka typer är det som står rakryggade när andra skamligen hukar? Studentskan Sophie Magdalena Scholl (1921-1943) stod upp mot Adolf Hitler. Tillsammans med brodern Hans och vännen Christoph Probst fick ungdomarna betala med giljotinen 22 februari 1943.

Precis som Claus Schenk von Stauffenberg (1907-1944), tysk greve och militär. Här gick det långsamt med pianotråd enligt Führerns speciella önskan.

Kanske är vi acceptabelt raka i ryggen själva eller så vet vi folk som påminner om den skarpaste linjal. Helt säkert känner vi också svajiga krakar som har svårt att stå upprätt på livets scen. Ibland kan också våra egna ryggar kröka sig betänkligt i blåsten. Då gäller det att inte fega ur utan ta till motåtgärder. Sturska upp bålstabiliserande muskulatur som musculus transversus och multifider.

Var finns någon personal trainer som inte är alltför dyr? Nobelpristagaren i litteratur 2010 är helt gratis! Mario Vargas Llosa, född 1936 i Arequipa, Peru, är en mycket begriplig coach. Nej, peruanen gick inte i stå efter Nobelpriset utan skrev ”El héroe discreto” (2013) eller som den heter i svensk översättning ”Den blygsamme hjälten” (2014). Vem är hjälten? Jo, framgångsrike åkaren Felicito Yanaqué har fått flera utpressningsbrev från maffian. Nu är han väl ändå rökt, karln, satt sin sista potatis eller hur vi nu ska uttrycka den förfärande närheten till ond bråd död. Felicito annonserar nämligen i tidningen: ”Jag tänker inte betala för ert beskydd!”

Mario Vargas Llosa är inget mähä utan en man som tveklöst applåderar motståndets lov. Han erbjuder oss en ryggstärkande manual som samtidigt är ett besök i dagens peruanska samhälle. Vi ser ökande välstånd, framtidstro, men också växande sly som snårig korruption och tät kriminalitet.

Hur skulle vi själva agera om vi satt i klistret likt åkaren Felicito? Civilkurage är receptfritt, men förs inte av apoteket ...

Det artar sig till klassisk nordisk midsommar. Ni vet vad jag menar och favoriserar ni inte storstövlar, regnställ och ylletröjor i denna ljuva sommartid, dra ända in i Peru!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev